"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dilluns, 5 de novembre del 2012

Intel·lectuals? Federalistes? Ni una cosa, ni l'altra.

Paco Ibáñez, músic compromès i d'esquerres.

Fa uns dies, un grup de suposats intel·lectuals espanyols van signar un manifest antiindependentista, amb delicadeses de l'estil que "Ni Catalunya està sotmesa a espoli per part d'Espanya ni el comú dels espanyols sent menyspreu cap a ella". Aquests pseudointel·lectuals no van moure un dit quan la justícia espanyola va decidir retallar-raspallar l'estatut que els catalans havien votat a les urnes, ni tampoc s'han queixat mai quan s'ha posat en qüestió el model educatiu català, o quan s'han incomplert acords d'inversions i de finançament a Catalunya. O sigui, una banda de vividors al servei de l'estat espanyol és el que són aquesta colla. Hi ha alguns noms que realment fan mal a la vista, i que són reconegudament espanyolistes i de dretes. I ara resulta que són federalistes...

En contrast amb aquesta colla d'espanyolistes reaccionaris, de tant en tant apareixen veus sensates i compromeses amb les llibertats i la democràcia. Una altra d'aquestes veus és la de Paco Ibáñez. El cantautor valencià ha fet unes declaracions al Periodico on es mostra favorable a respectar la decisió dels catalans, i comprensiu amb les reivindicacions catalanes degut al maltracte continuat de l'estat espanyol.

Fa uns anys vaig poder presenciar un concert en directe del Paco Ibáñez amb motiu de la 20a Diada dels Minyons, a la Nova Jazz Cava. En aquells moments encara no era del tot conscient de qui era aquest artista i tampoc l'havia escoltat gaire. Ja no tenia la mateixa veu de quan era jove i omplia recintes per cantar i protestar contra les dictadures i a favor de la democràcia. Tot i així, vaig poder sentir l'emoció de molts dels presents, i la pròpia, escoltant les seves cançons. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada