"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

divendres, 4 d’octubre del 2013

Mor als 102 anys un dels herois nacionals del Vietnam. Espero que Catalunya no necessiti d'herois nacionals per ser lliure...

Vo Nguyen Giap.
(notícia publicada a l'edició digital del diari Ara d'avui divendres)
El general vietnamita Vo Nguyen Giap, ha mort aquest divendres a l'edat de 102 anys.
Giap és considerat un dels millors militars del segle XX per haver vençut consecutivament a França i els Estats Units en els conflictes d'Indoxina i del Vietnam. 
La presa del campament francès durant la batalla de Dien Bhien Phu el maig del 1954 i la caiguda de Saigon l'abril del 1975, van ser les victòries que li van valdre a Vo Nguyen Giap la reputació d'un estratega excepcional, capaç de fer front a les potències estrangeres.
Dades biogràfiques
Nascut el 25 d'agost de 1911 en un poble del Vietnam central en el sí d'una família modesta, Vo Nguyen Giap va créixer en una atmosfera de nacionalisme militant.
Per problemes amb les forces de seguretat franceses va passar dos anys a presó, del 1930 al 1932.
Després d'aquest lapse va finalitzar els estudis de batxiller i va anar a ensenyar història i llengua francesa a Hanoi, a l'institut Thang Long, un centre de militants anticolonialista.
En el 1937, a l'època del Front Popular francès, es va afiliar al partit comunista clandestí vietnamita i en el 1939 es va casar amb una militant del seu partit, mare del seu fill, que va ser torturada per les forces de seguretat franceses fins que es va suïcidar a la presó.
En el maig de 1940, en companyia de Phan Van Dong, futur primer ministre entre els anys 1954 i 1986, el cèlebre general va anar a la Xina on va conèixer a Ho Chi Minh, fundador del Partit Comunista de Xina el 1930, un fet que va ser determinant pel futur de la seva carrera militar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada