"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dilluns, 30 de juny del 2014

Competir vs cooperar.

4d9f al Camp d'en Grassot.

Ahir al Camp d'en Grassot, al barri de Gràcia de Barcelona, els Minyons vam assolir una gesta històrica al realitzar la "tripleta màgica" més matinera de la nostra història. Sense gairebé despentinar-nos, i amb un bon grapat de noves incorporacions i canvis en algunes estructures, vam completar el 4d9f (11 mesos després del darrer descarregat, a Les Santes de Mataró), el 3d9f, el 5d8 i el pd6. Pim-pam-pum! A més, es tracta del sisè 4d9f que descarreguem abans de la nostra festa major en tota la nostra història. El darrer data del 19 de juny de l'any 2005, a la Plaça de Sant Jaume, amb motiu de l'aniversari dels Castellers de Barcelona. 

Un dels aspectes més destacables de la jornada d'ahir, va ser la cooperació entre totes les colles a les pinyes, fet cabdal a l'hora d'entendre per què vam poder fer el 4d9f ahir i no pas el diumenge anterior a Cornellà. Tant els companys de la colla gracienca, com els Saballuts, van participar en bon nombre a les nostres pinyes, al igual que molts minyons a les d'aquestes colles (personalment, em sobren, i molt, els comentaris d'alguns tècnics quan conviden a fer pinya a les altres colles amb l'argument que ells ens han ajudat, o perquè els necessitarem). Crec que aquesta és, al meu entendre, una de les essències o valors dels castells, i lamento profundament el fet que hi hagi colles, o millor dit, gent a les colles, que prefereixen no fer pinya a altres per evitar que els puguin "guanyar".

És per aquest motiu que trobo lamentable l'actitud dels companys de la Colla Jove de Tarragona boicotejant un possible intent de 4d9f a Cornellà, per no ser "derrotada". I més lamentable si cap tenint en compte que després van venir a demanar ajuda a la nostra colla pel seu 3d9f. O ens ajudem tots i sempre (que crec que és el que toca per raons de seguretat, i el valor més alt dels castells), o si no volem ajudar, per no perdre, com a mínim no demanem ajuda després. Em rebenta actuar al costat d'una colla que només fa pinya amb les demés en funció d'interessos propis. La veritat, no m'ho esperava això de la Jove.

De fet, en aquest sentit, un dels aspectes que menys trobaré a faltar de l'actuació de Sant Fèlix, és la competitivitat portada a l'extrem amb la manca de suport/col·laboració entre colles a les pinyes. Un exemple paradigmàtic d'aquest fet el vam viure l'any 2004 quan els Minyons vam intentar el 3d10fm (que a molts els agrada que intentem allà, però pocs que l'assolim allà...)  i se'ns va enfonsar davant la passivitat dels verds, que no van ser capaços ni de tancar la pinya quan començava a enfonsar-se el castell. I que anys més tard ens retreien a nosaltres el mateix fet però a la inversa, en un intent de 3d10fm seu, malgrat que un bon grapat de minyons va sumar-se al rotlle.

Us animo a llegir aquest interessant article del Cesc Poch al bloc de la nostra colla, al voltant d'aquest tema.

12 comentaris:

  1. Estaves a Cornellà? Jo com a aficionat vaig veure un nombre considerable de gent de la jove que va venir a ajudar-vos. Només tens ganes de fotre marro. Llavors diumenge que ve hauras de fer gammes extra sense ajuda? No m'ho crec. En les raons de no dur el 4de9f a Cornellà no crec que hi càpiga el fet de la no ajuda amb les pinyes. De la colla local bé que no et queixes. I amb interessos propis a que et refereixes? Si ja ho sabíeu no els haguéssiu convidat per FM...

    ResponElimina
  2. Si recordes la història d'aquesta gran colla Tarragonina, jo ja me les vaig tenir amb ells de resultes de l'actuació de Festa Major de l'any 94, quan després de no haver-nos fet pinya -i nosaltres sí a ells-, encara van tenir la cara dura de publicar -tant a la premsa com al seu butlletí- que havíem fet els nostres castells gràcies a la seva pinya.

    Són així, què hi farem. Es veu que no n'aprenen.

    D'altra banda, i perquè vegis que sóc molt mala persona, aquest cap de setmana més que pel 4 descarregat pels Minyons -que em va alegrar i sorprendre alhora-, el que més em va alegrar va ser que els Lagartus caiguessin en el seu 4 de dissabte. Sí, sé que no m'hauria d'alegrar de les caigudes dels altres... però ja era hora que caiguessin, coi!!!

    ResponElimina
  3. Senyor Anònim,

    el fet que la Jove decidís no anar majoritàriament a les pinyes dels Minyons no va ser, sens dubte, l'únic motiu per no intentar el 4d9f a Cornellà, però sí un més dels motius, i tan sols per aquest fet, he de denunciar aquesta actitud dels castellers de la Jove, que per inesperat, em va sorprendre desagradablement.

    No sé a quin costat de la plaça devies ser, però si parlem de 10 o 12 castellers de la Jove a les pinyes dels Minyons, no ens equivoquem gaire.

    Tant de bo el proper diumenge a la FFMM de Terrassa no es repeteixi l'escena de Cornellà. Seria lamentable, al meu entendre és clar, per la Festa Major terrassenca. A la meva ciutat vull colles que cooperin a les pinyes sempre. Per convidar a colles que vinguin tant sols a competir ja tenim els concursos.

    I lo d'interessos propis, vol dir fer pinya solament si em convé, per interès. Com diuen els castellans: "por el interés te quiero Andrés"...

    Per cert, comentari per navegants: em reservo el dret de censurar comentaris d'Anònims que no siguin del meu grat.

    ResponElimina
  4. Teniu la pell molt fina: el que diu el Risto és que sempre s'ha de fer pinya a les altres colles!! que per els Minyons els castells han de ser això.

    ResponElimina
  5. Si no vam fer el 4d9f a Cornellà crec que va ser perquè no teníem prou pinya pròpia. A no ser que algú sigui vident, no sabem si els de la Jove ens haurien ajudat a la pinya si no el vam ni muntar. I, a part de no tenir la suficient pinya pròpia, crec que hi havien altres factors que van ajudar a desestimar-lo, però com que no n'estic del tot segur, no ho puc afirmar. En canvi al Camp d'en Grassot sí que hi teníem la suficient gent com per muntar-lo amb condicions, a més d'unes condicions més adequades (sota el meu criteri). Per acabar vull dir que per rebre s'ha de donar, i donar sense demanar res a canvi. Jo faig pinya a tothom perquè m'agrada. De fet, tinc molt bon record de l'actuació en que vaig ajudar a més colles a fer pinya, l'últim concurs de castells, on vaig disfrutar de més gammes extra com mai a la meva vida havia fet, però també castells de 8, 8 i mig i nou.

    Joantopo

    ResponElimina
  6. Aquest anònim m'ha fet emprenyar. Quina manera de tergiversar les paraules del Risto!!! Quin argumentari més pobre!!! Anònim, sembla que estiguis fent la ESO!!!

    No és que estigui 100% d'acord amb tu, Risto, sobre el tema de les pinyes, però trobo certament molests els dos escrits anònims d'aquesta entrada. No tenia decidit si vindria a fer-vos pinya diumenge, però aquests comentaris m'han irritat tant que em decanten cap a venir a donar-vos un cop de mà.

    Això sí, si es descarrega algun castell gran, us demanaria que no cantéssiu la merda cançó aquella que s'acaba amb una botifarra. Em fa sentir vergonya, i al meu parer és incongruent amb la idea de solidaritat en les pinyes, i és una falta de respecta a la resta de colles i públic present a la plaça.

    ResponElimina
  7. Nois, que no "cunda el pánico"...

    Vull que quedi clar que les opinions d'aquest bloc són totalment personals, i que no representen a la colla. És a dir, que si algú s'enfada, que ho faci amb mi i no amb els Minyons...

    Per altra banda, sabeu que hi tinc molts amics a la colla Jove, i potser per aquest fet em va doldre especialment que no hi hagués la millor col·laboració a les pinyes.

    Potser em va faltar informació, però jo vaig arribar a Cornellà en cotxe ben d'hora al mati amb la idea que hi faríem el 4d9f. I fins i tot ho vaig comentar amb col·legues de la Jove en la prèvia. Sí sí, col·legues de la Jove!

    Tant de bo, el fet que no vinguessin gaires al nostre 3d9f fos degut com alguns diuen al fet que ells estaven muntant el seu peu per tal d'agilitzar l'actuació, i que per a Festa Major es vegin pinyes tricolor amb normalitat, més enllà dels possibles "resultats"...

    I si m'he expressat malament, o en calent, i he ofès, disculpes a la gent de la Jove. Sabeu que us aprecio i que us desitjo el millor. Us ho mereixeu.

    Risto

    ResponElimina
  8. Una cosa és ajudar-se i col·laborar entre colles, és evident que aquesta essència no s'hauria de perdre mai... Però una altra cosa molt diferent és formar literalment la soca d'un castell important d'un altre colla ( i no parlo de Minyons ), crec que com aficionada castellera he vist masses vegades aquest fet a plaça, i que s'hauria de començar a sancionar per part de la Coordinadora, ja que un cop et pot passar, però hi ha colles que sen'aprofiten i fan servir aquesta ''col·laboració sana'' setmana rere setmana!

    Sincerament, vist des d'un punt més de mediador ( ni de Minyons, ni de la Jove ), a Cornellà els malves no teníeu prou pinya per a fer amb autosuficiència, un folre de 4de9f!!!!!

    Siguem crítics amb nosaltres mateixos, abans de fotre merda a les altres colles....

    " Diga'm la gent que portes, i et diré el castell que faràs'' - Emili Miró.

    ResponElimina
  9. No ho heu pensat que és força trist el fet de dir que no pots fer un castell perquè no has tingut ajuda de les altres colles? L'ajuda ha de servir per tenir més seguretat, no pas per fer-lo. Si la jove hagués tingut molta gent de minyons a la pinya potser també l'haurien fet. Prou demagògia i crear mal rotllos entre colles que es porten bé.

    ResponElimina
  10. D'això es tracta sr. Anònim, de fer-lo amb seguretat. Qui ho ha dit que no podríem haver fet el castell sense l'ajuda de la Jove? Jo no. Això ho inventes tu. El que està clar és que si haguessin vingut més dels que van venir, tots ens haguessim sentit més tranquils i segurs. Sobretot per la canalla... I felicitats si la teva colla (?) pot fer els castells de manera segura tota sola a tot arreu. Tanmateix, per molt sobrada de pinya que vagi una colla, jo intento fer pinya igualment. No sé, m'agrada fer pinya amb (gairebé) tothom, per molt sobrats que vagin. Així entenc jo els castells. (REPETEIXO: JO)

    ResponElimina
  11. Creume que als liles ens es completament indiferent quedar per davant o per darrere vostre, la única colla amb qui tenim rivalitat es amb laltra colla gran de la ciutat. Jo ni tan sols vaig mirar quins castells vau fer xD

    ResponElimina
  12. Bé, aquesta és la meva forma de pensar. Jo sóc de valls, concretament de la joves i personalment, no faig pinya amb les altres colles perquè estic acostumat a que els castells els fas tu i no te'ls fan. Val a dir que excepte les colles que actuen soles o a valls, la majoria de colles reben ajut d'altres colles de plaça. La jove de Tarragona no hauria pogut fer el pilar sense els nens. Com més companyerisme millor, però no ho duguem a l'extrem més ranci. Tot això en el meu punt de vista.
    Edu

    ResponElimina