"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 24 de setembre del 2015

Doble aniversari.

Primer 5d9f carregat del segle XX: 24 de setembre del 1995 / 5d9f descarregat: 20 de setembre del 2015.              



























Avui es compleixen 20 anys d'una de les gestes castelleres més sonades dels Minyons de Terrassa. Va ser a la diada castellera del dia de La Mercè del 1995 a Barcelona, on els Minyons vam carregar el primer 5d9f del segle XX, 112 anys després del darrer del que es tenia notícia. Aquell dia vam acompanyar aquest castellàs d'un intent de 2d9fm, i el 3d8 i 4d8 descarregats. 

Aquell castell el vaig fer de segon lateral al folre si no recordo malament, i sempre que veig el pòster gegant penjat al local de la colla, no puc deixar de somriure per dos detalls en concret. Es tracta de la posició de dos companys que també pujaven al folre, per la banda on es va fer la foto: el Carles i el Jordi. Terceres mans a la sortida de la torre el primer, i segon o tercer lateral de la rengla el segon. El Carles amb el seu gest de celebració, amb el braç dret alçat i el puny tancat oblidant-se del primeres, just quan l'anxeneta feia la primera aleta! I el Jordi apalancat com una mala cosa, en un angle de 45º com a mínim, exposant-se a una trencada d'esquena amb la caiguda del castell...

Em venen records també de la festa de celebració posterior, que va esdevenir una de les més llargues, etíliques i divertides que he viscut mai als Minyons. I això que n'he viscut unes quantes. 

Per celebrar l'efemèride com Déu mana, i els 35 anys actuant ininterrompudament per La Mercè a Barcelona, tot i que aquest cop no el dia de la patrona, que queda reservat per l'actuació de les colles locals, el passat diumenge vam tornar a portar el 5d9f a la plaça Sant Jaume... aquest cop descarregat! El primer descarregat de la història en aquesta plaça vint anys després del primer carregat per nosaltres mateixos. I aquest cop vam completar l'actuació amb tres castellots més: el 2d9fm, el 3d9f, i el pd6. I tot descarregat, i tot descarregat, i tot descarregat!!!!

Espero que ens quedin moltes celebracions pel davant. I tant de bo pugui ser també per celebrar que hem aconseguit una nova fita pel món casteller, com va ser en aquella ocasió. Un castell mai assolit o d'aquells que només les cròniques recorden. Penso en castells com el 4d10fm, el pd9fmk, el 3d9, el 4d10f, el 2d10fmk, el pd7, el 9d9f... Crec que no estan tan lluny com alguns s'imaginen, i si no, temps al temps. El que està clar però, és que als Minyons ens aniria bé tornar a comptar amb el gruix de gent que movíem en aquells anys, i que mai més hem tornat a ser, llevat d'ocasions puntuals.

............................................................................................................................................................

Per altra banda, avui el quart dels meus nebots, l'Unai, fa 10 anys (ja!) i el vull felicitar, i desitjar-li molts moments de felicitat. T'estimo, guapo!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada