"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 4 d’agost del 2016

Entrada 2 de viatge: Museu "Casa Pueblo" de l'artista Carlos Paez Vilaró.





























La casa museu "Casa Pueblo" és l'antiga residència d'estiu de l'artista uruguaià Carlos Paez Vilaró (Montevideo, 1923 - Punta Ballena, 2014), reconvertida en una petita ciutadella amb hotel, galeries d'art i museu. Es troba ubicada al poble de Punta Ballena, un paratge de costa idíl·lic a l'estat de Maldonado, replet de xalets i mansions de luxe, només a l'abast de les classes socials mes pudents de l'Uruguai, Argentina o Brasil.





























La casa s'inspira en les construccions de l'illa de Santorini a Grècia, i l'artista va trigar 36 anys a acabar-la. Explicava l'autor: "La construí (Casapueblo) como si se tratara de una escultura habitable, sin planos, sobre todo a instancias de mi entusiasmo. Cuando la municipalidad me pidió hace poco los planos que no tenía, un arquitecto amigo tuvo que pasarse un mes estudiando la forma de descifrarla."

Carlos Paez Vilaró amb Picasso a Franca.



























Carlos Paez, va practicar diversos arts (escultura, pintura, ceràmica, cinema, lletres...), i va ser un viatger empedreït que va fer llargues estades a l'Africa, Sud-America, i més, i va coincidir amb alguns grans artistes i actors de cinema de l'època com ara Picasso, Astor Piazzola, Brigitte Bardot...




Un altre dels fets que va marcar profundament la vida de l'artista va ser l'accident aeri que va patir el seu fill Carlos Miguel Paez, als Andes, "La tragèdia dels Andes", que va donar la volta al mon sencer i que es va viure al país amb gran angoixa i perplexitat final. Desprès de 72 dies desapareguts a les nevades muntanyes andines, un pastor xilè va topar-se amb dos dels supervivents i van poder ser rescatats 16 dels 45 passatgers que hi havia a bord.






























Posta de sol des d'una de les terrasses de la casa.





























2 comentaris: