"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dimarts, 2 de gener del 2018

Dia 8 a la República Dominicana: Santo Domingo.

Pati de l'Island Life Backpackers Hostel.

Santo Domingo em sembla una ciutat plena de vida als carrers i una mica descuidada. La zona colonial tot i ser ben maca té contrastos força impactants, amb carrers i places ben cuidats i altres que no. Pel que sé, a la zona colonial hi viu gent de classe mitja, i hi ha bastanta activitat tot i que no és el principal centre comercial de la ciutat. La majoria de turistes creueristes paren a la desembocadura del riu Ozama i fan una visita llampec a la zona colonial i tornen a pujar al vaixell.

Per tot arreu trobes gent parada petant la xerrada. Ja sigui a la porta d'un dels tradicionals colmados, on venen una mica de tot i on, principalment, els locals s'abasteixen d'alcohol, o a qualsevol escala o graó dels edificis. En petits grups, en parelles o totalment sols, sempre és una bona ocasió per seure a xerrar o per contemplar el pas del temps.

Els colmados acostumen a posar música a tot drap i tenen una clientela fidel, també a l'hora de comprar les cerveses o el ron. El rom és ben barat i les principals marques són Brugal i Barceló. La cervesa bàsicament la Presidente, ja que té el monopoli del sector i fins i tot estipula els preus. Venen tres mides d'ampolla (la de 33 cl, la de 1 l. i la de 1'5 l., que mantenen fresques embolicant amb una bosseta de paper fi.

M'expliquen que a Santo Domingo hi ha una important comunitat haitiana i que de moment conviuen en harmonia, tot i que en qualsevol moment pot passar alguna cosa. Els Dominicans, pel que he comprovat, veuen amb cert recel als haitians i diuen que són bastant primitius, i que amb els calés són del pitjor. Se'ls reconeix per la foscor pujada de la pell, i pel seu idioma crioll, una barreja de francès i indígena.

Memorial i mausoleu als herois de la pàtria.


Locals jugant a escacs en una de les artèries principals del sector colonial.

Plaza Colón.


Més clar l'aigua.

Típic plat a base d'arròs amb mongetes (habichuelas), tall i ensaladilla.

Trobada de veterans del bàsquet, esport molt popular a la Rep. Dominicana.

2 comentaris: