"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

diumenge, 23 de gener del 2022

Torna la Mitja de Terrassa.

 
















Aquest matí s'han tornat a disputar, després d'un any d'interrupció per la pandèmia, la Mitja Marató de Terrassa, i la cursa Santi Centelles (5 km.). Prop de 3.000 corredors s'han animat en un diumenge fred però assolellat, i entre els participants, algunes primeres espases del fons europeu i mundial. 

El favorit, el sorià Dani Mateo, ha complert amb els pronòstics vencent la cursa en un temps de 1:03'40'', 39 segons més ràpid que el segon classificat, el marroquí Jouad El Bissis (1:04'21''), i que el també marroquí Bilal Ziadi (1:06'50'').

Malgrat que l'organització havia dissenyat un nou circuit per afavorir millors marques, no s'ha superat el rècord de la cursa en mans del català Carles Castillejo, de l'any 2016 (1:03'30'').

6 comentaris:

  1. Quin coratge amb el fred que fa!.
    La setmana de Reis també hi va haver una cursa per aquí, la vaig seguir des del balcó de casa fent fotos...

    Aferradetes, Risto.

    ResponElimina
  2. Es fan moltes curses a l'hivern. No sé per què agrada tant el fred als corredors...

    ResponElimina
  3. No és que agradi el fred, però en aquestes curses tant llargues al cap d'un parell de kilòmetres s'està molt bé, sobretot en un dia com diumenge, que no feia vent. Només passes fred mentre esperes la sortida.

    La vaig córrer per segona vegada, però va ser la primera que vaig fer servir una llebre de referència, la sub 1h50 -un tal Manolo- un paio bastant divertit que anava explicant acudits dolents. Vam fer junts els darrers 6k i al final es va quedar una mica endarrerit perquè anàvem un pèl ràpid pel temps que havia de fer. El paio anava sobrat.

    Em va agradar molt l'ambient, potser m'animaré a córrer més curses populars.

    Sobre el rècord, dir que aquesta vegada la distància era homologada. Estic convençut que altres anys no arribava als 21.097 metres i això fa encara més difícil superar-lo. Fa dos anys, el meu gps va marcar 21k justos -cosa que no hauria de ser, perquè es fan entre 100 i 200 metres més per cada 10k-. Enguany el mateix gps em va donar 21.400, que és molt més coherent amb la realitat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Coi, tant costa fer la línia d'arribada en la distància exacta d'una mitja marató? Si fas el circuit abans amb un GPS no ho pots clavar? No ho entenc.

      Elimina
    2. En realitat la cosa és més difícil del que sembla.
      El GPS no serveix, és molt més precís qualsevol compta-kilòmetres de bicicleta de 10€ dels que venen al Decathlon. Fins i tot s'han fet proves en pista on, suposant que gires sempre a l'esquerre, si portes el rellotge a la mà dreta el gps et comptarà bastants més metres que si el portes a l'esquerre.

      Per mesurar la distància d'un circuit agafen una bicicleta especialment homologada, i fan el recorregut a 30cms de la corda (normalment la vorera). Hi ha tota una sèrie de fórmules i algoritmes per calcular els girs que es fan. Com menys girs més fàcil.

      Tenint això en compte, qualsevol corredor farà sempre més distància que la calculada, ja sigui perquè fas els girs més amplis, fas avançaments, creues per arribar a l'avituallament, etc. Diuen que entre 50 i 400m cada 10k.

      Si t'interessa, aquest article ho explica bastant bé: https://www.sport.es/labolsadelcorredor/la-carrera-esta-mal-medida-o-mi-reloj-gps-me-la-juega-en-cada-curva/

      Elimina
    3. Vaja, molt interessant.

      Així doncs és probable que en el circuit que es va fer el rècord, el Dani Mateo hagués fer millor temps (amb el mateix ritme que va córrer aquest diumenge)...

      Elimina