"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

divendres, 13 de juliol del 2012

Crits en el desert.


Enguany torna a ser any de concurs de castells. El cap de setmana del 6 i 7 d'octubre se celebrarà aquesta competició castellera a la plaça de toros de Tarragona com s'ha vingut celebrant bianualment de forma ininterrumpuda en els darrers 30 anys. I com en les anteriors edicions, la meva colla, els Minyons de Terrassa no hi participarem tampoc en aquesta edició (a no ser que es produeixi un daltabaix de darrera hora i sorgeixi un moviment pro-concurs de minyons interessats a participar-hi, i convoquin una assemblea extraordinària per tal de fer-ho possible).

Pel que tinc entès, les raons per les quals els Minyons no participem al concurs de castells venen de lluny, dels inicis de la colla. L'any següent de la fundació (1979) els Minyons teníem la possibilitat de participar en el recuperat concurs de castells de Tarragona del 1980. Davant d'aquesta possibilitat, la tècnica del moment va considerar convenient assistir-hi, sense fer consulta prèvia a la resta d'integrants de la colla. Un cop es van saber les intencions de la tècnica, un grupet de minyons van demanar que es debatés la proposta en assemblea, i finalment, aquesta va acabar decidint no participar-hi (no sé el percentatge de vots a favor i en contra, ni si es va celebrar una única o diverses votacions). 

Tinc entès que d'aleshores ençà s'han arribat a celebrar algunes discussions i votacions més al respecte, però d'això deu fer ja més de vint anys, ja que aquest és el temps que porto jo a la colla i no recordo haver votat mai aquest tema en una assemblea. En tot cas, tampoc he tingut mai la impressió que aquest fos un tema tabú o censurat pels dirigents de la colla. Simplement, mai en aquest temps ha aparegut un col·lectiu de gent dins la colla prou nombrós o decidit per impulsar un nou debat al voltant d'aquest tema. Suposo que de la mateixa manera que a Vilafranca, a Tarragona, o a Valls no es discuteix la idoneïtat o no de participar-hi, ja que la gran majoria dels seus membres hi estan d'acord, als Minyons passa el mateix a la inversa.

El que no deixa de sorprendre'm és la gran unanimitat que mostra el món casteller en el seu suport i acceptació del concurs. Enguany serà encara més evident, si cap, amb l'incorporació de 30 colles més en una jornada extra el dissabte per les colles més modestes, o amb menys opcions de participar el diumenge amb les 12 colles més grans (que fan castells més grans). A dia d'avui, no conec cap colla, a banda dels Minyons amb els quals suposo que ja ni s'hi compta, que s'hagi posicionat contraria a aquesta competició castellera. Sé que hi ha hagut colles que ja ho han debatut i votat, i que han decidit assistir-hi si són convidades. En darreres convocatòries hi havia hagut colles que també havien decidit no participar-hi (Bordegassos de Vilanova, Xics de Granollers, i potser alguna altra que no recordo).

Comprenc que per a moltes colles participar en un espectacle d'aquestes dimensions és un caramel molt llaminer, i que es veu com una possibilitat excepcional per captar a nous membres, i portar els més grans castells possibles a plaça. Així com el fet de sentir-se protagonista important per un dia, i compartir plaça i públic amb les colles més importants del panorama. Tanmateix, no m'explico com és possible que de les 60 i tantes colles del món casteller, no n'hi hagi cap altra, a banda dels Minyons, que no vulgui participar d'aquesta competició més propera a una competició esportiva (vencedors i vençuts, xiulets i escridassades, punts i classificacions, holligans a les grades, jurat...) que no pas a una exhibició de la nostra cultura i valors.

Per això, ara més que mai, els Minyons hem de continuar dient NO AL CONCURS.

PS: Estic fins als ous de sentir l'argument de molts companys castellers d'altres colles "nosaltres no anem a competir"... ho saben que el concurs és una competició amb tots els ets i uts?


3 comentaris:

  1. Com a dada històrica, la junta que vam presentar l'any 1992, amb el Pep Forn de president, va convocar una assemblea extraordinària per debatre i prendre una decisió sobre la participació de la Colla en el Concurs.

    Calculo que l'assemblea es va celebrar durant la primavera del mateix any. La vam promoure perquè pensàvem -els components de la junta-, que feia massa temps que s'havia fet la darrera votació sobre el tema, i que molts dels components de la Colla del moment -i gairebé tots els de la junta- no hi havien pogut participar.

    Crec que avui dia seria bo repetir l'experiència, i vull creure que la Colla actual prendria la mateixa decisió que la de l'any 1992.

    D'altra banda, estic totalment d'acord amb el darrer paràgraf. Si prenguéssim la decisió de participar en el Concurs, m'emprenyeria molt que diguéssim que no hi anem a competir. A un concurs s'hi va a guanyar, o no s'hi va!!! Per això se'n diu concurs, i no exhibició.

    ResponElimina
  2. Doncs potser sí que seria interessant tornar a debatre-ho i votar-ho en assemblea, per comprovar si el gruix de la colla es manté ferm en la seva posició anti-concurs o si les coses han canviat gaire.

    Crec que també podria servir com a recordatori al món casteller en general, de que al Vallès encara queda una colla d'irreductibles Minyons que es resisteix a participar en concursos.

    Risto

    ResponElimina
  3. Se que no és una dada massa fiable, però em sembla recordar que al pla de participació hi havia una pregunta al respecte i era de les que la resposta generava més consens a favor de no anar al concurs, tot i que no estaria malament poder-ho debatre

    ResponElimina