"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 21 de novembre del 2013

20 anys del primer 2d9fm carregat de la història i de l'inici de la segona època d'or dels castells.

Primer 2d9fm carregat de la història. Raval de Montserrat.

Un 21 de novembre de l'any 1993 els Minyons de Terrassa trencàvem el sostre casteller de l'època al carregar en un Raval de Montserrat ple de gom a gom, el fins aleshores inabastable 2d9fm. Vaja, inabastable per l'única colla que l'havia intentat prèviament (en 12 ocasions si no m'erro), els Castellers de Vilafranca. Una gesta que va resultar clau en la projecció i l'expansió del fet casteller arreu del territori, així com del gradual increment de la quantitat i de la qualitat dels castells realitzats.

Aquell castell va esperonar la competència, sobretot, entre les colles punteres (Vella, Joves, Vilafranca, Jove i Minyons), que es van adonar que era possible anar més enllà del 3d9f i del 4d9f, i que van iniciar una cursa trepidant, primer per descarregar el mostre (2d9fm), després per ser la primera colla a descarregar tres castells de 9, i més tard per avançar-se en l'estrena de noves estructures mai vistes, o realitzades al segle 19 (5d9f, 4d9, pd8fm, 4d9fa, 3d10fm, 2d8, 3d8ps, 3d9fa...).

20 anys més tard, el món casteller està més viu que mai i aquella gesta ha quedat en part empetitida per noves gestes i registres mai abans assolits. Al meu parer, el clímax va arribar l'any 1998 en que els Minyons vam aconseguir en la mateixa temporada descarregar quatre castells com el 2d9fm, el 5d9f, el 3d10fm i el 4d9. D'aleshores ençà no s'ha vist res de més gros, més enllà del 2d9f carregat pels castellers de Vilafranca fa tres o quatre temporades. Potser vint anys després d'aquella gesta toca encarar nous reptes que a dia d'avui encara semblen impossibles, com ho semblava aquell 2d9fm. Penso en castells com el 3d9, el pd7, el 4d10fm, el 4d10f, el pd9fm, el 9d9f... Potser d'aquí a ben poc, quan els Minyons tornem a estar en plena forma...

2 comentaris:

  1. Al meu parer, aquest 2x9fm va ser clau -per bé o per mal- per al món casteller. No només pel què va significar com a castell, si no per l'enorme repercussió mediàtica que va tenir, molt superior a qualsevol èxit posterior de qualsevol colla. Crec que va ser un dels principals motius, juntament amb el la col·laboració incipient de la televisió pública, que van fer que molta gent entrés a les colles.

    Aclarir-te, d'altra banda, que els Castellers de Vilafranca n'havien fet, fins aleshores, 7 intents -i un peu enfonsat-. Si no vaig errat, els 12 intents van ser els que portaven abans que ells mateixos aconseguissin descarregar-lo.

    ResponElimina