"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dimarts, 16 d’agost del 2016

Entrada 7 de viatge: Barri de La Boca.




























La Boca és un dels barris més populars de la ciutat de Buenos Aires. Vindria a ser la Barceloneta dels portenys. És reconegut pels seus artistes, el tango, el futbol, i el seu port. De fet el nom de La Boca el deu al fet d'ubicar-se a la desembocadura del rierol al riu de La Plata.




























Una de les zones més concorregudes del barri és el carrer del Caminito, un passatge actualment peatonal amb cases antigues pintades de diferents colors. Expliquen que aquest estil es deu a l'ús de pintures sobrants dels vaixells que atracaven al port, i quan s'acabava d'un color, utilitzaven d'un altre.





























Les fràgils i senzilles construccions dels primers pobladors del barri provocaven molt sovint incendis a la zona, i és per aquest motiu que els cossos de bombers del barri són tan estimats i homenatjats. Hi ha uns quants murals representatius de les tasques dels bombers al barri.

Mural contra la injustícia, contra la impunitat: Ni oblit, ni perdó!!




























Alguns dels pobladors del barri van ser, a mitjans del segle 19, una colònia d'italians originaris de Gènova. A aquests genovesos se'ls anomenava "Xeneizes" (deformació de "zeneizi", és a dir, genovesos en el seu propi dialecte), i és així com es coneix avui en dia als aficionats de l'equip del barri, el Boca Juniors. Bé, també se'ls coneix per "bosteros" (la bosta és la brossa), o "bolivians" pel seu origen humil i el color fosc de pell d'alguns habitants del barri.

"La Bombonera", estadi del Boca Juniors.



























Tanmateix, Boca Juniors no és l'únic equip originari del barri de La Boca. El seu principal rival històric, River Plate (Rio de La Plata), també té els origens en aquest barri (1901), però l'any 1913 el cap del port els va forçar a marxar del barri per necessitats del port i es van establir primer a Recoleta i finalment a Belgrano.




























La Boca també es reconeguda com un dels principals feus de la cultura del tango, i Caminito va ser un punt neuràlgic d'aquest art. De fet el nom del carrer deriva d'un popular tango escrit pel compositor Juan de Dios Filiberto l'any 1926. Els turistes tenen oportunitat de fotografiar-se amb models vestits de balladors de tango a canvi d'uns pesos...

Figura de Benito Quinquela, pintor argentí ja mort, molt lligat a La Boca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada