"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

diumenge, 30 de juny del 2024

Sant Pere carnívor.

 

Ahir, dia de Sant Pere, patró terrassenc, vam celebrar un dinar carnívor a casa. El Miki i la Carol van portar un parell de mitjanes i entranyes de vedella, i una pedra de sal on coure-les. La pedra la vam escalfar als fogons i vam passar les mitjanes volta i volta. Després vam fer talls a tires de les mitjanes i vam treure la pedra a taula perquè cadascú es cogués les tires al seu gust. No cal posar-hi sal ja que la carn absorveix la sal de la pedra. I la pedra es pot mantenir calenta més d'una hora. Quina descoberta! 





divendres, 28 de juny del 2024

Ara toca gaudir.

 

Avui la gran majoria dels docents catalans comencem les vacances, malgrat jo hauré d'anar dimarts al meu centre una estoneta per fer alguna tasca amb el tècnic informàtic, que s'allargaran fins al 2 de setembre que iniciarem un nou curs.

Personalment ha estat un curs que m'ha passat volant (cada curs que passa em sembla que passa més ràpid que l'anterior), i que he gaudit força. Evidentment, sempre hi ha algun entrebanc, però globalment he de reconèixer que es treballa molt a gust al meu centre, i que els maldecaps són mínims. I com que enguany he recuperat la meva especialitat, educació física, doncs he viscut força més relaxat que els dos darrers cursos que havia fet de tutor.

I a partir d'avui tinc pel davant un parell de mesos per gaudir viatjant, descansant, anant a dormir tard i sense posar el despertador, mirant pel·lícules o sèries, el Tour, o els Jocs Olímpics a l'agost... Temps suficient per desconnectar del tot de la feina, carregar piles, i tornar amb energies renovades.

Anirem informant.

dimecres, 26 de juny del 2024

El temassu del dimecres. Dr Calypso - "Aquesta nit".

 

Un dels temes més clàssics i relaxats dels Calypso és aquest "Aquesta nit", inclòs a l'àlbum "Original Vol. 1", amb el que es van donar a conèixer al gran públic un llunyà 1993 (l'any 1990 s'havien autoeditat una maqueta amb el mateix títol de la banda).

L'any passat van tornar als escenaris després d'uns anyets d'aturada i enguany recorreran un bon grapat de ciutats catalanes per fer ballar els seus fans. Aquest diumenge, sense anar més lluny, van ser a la Festa Major de Valls. Uns clàssics de l'escena ska i rocksteady.

dimarts, 25 de juny del 2024

Han alliberat Julian Assange.

 

Ahir els anglesos van permetre Julian Assange, fundador de Wikileaks, marxar del país després de prop de 12 anys reclòs, 7 a l'ambaixada de l'Equador i 5 en una presó d'alta seguretat) sota l'acusació d'espionatge per part de les autoritats dels EEUU, gràcies a l'acord al que va arribar amb la justícia d'aquest país de declarar-se culpable dels fets pels quals se l'acusava i que el mantenien retingut en terres angleses.

Ahir es va saber que Assange havia volat fins a les Illes Marianes del Nord (territori dels EEUU) on es va declarar culpable davant les autoritats judicials, i així va poder continuar el seu viatge de retorn a Austràlia, fent una aturada a Tailàndia.

dilluns, 24 de juny del 2024

Sant Joan a Valls.

 

Un any més he baixat a Valls per Sant Joan, a visitar els amics i a viure l'ambient d'una de les millors Festes Majors de Catalunya. Vaig baixar el dissabte i hi he tornat aquest matí per estalviar-me les cues de la tornada de vehicles pel pont de Sant Joan. He mantingut la tradició de menjar al Malva, de veure castells, de menjar un tros de coca al local de la Vella, i de veure alguns concerts. I m'he retrobat amb un bon grapat d'amics, coneguts i saludats, alguns dels quals ja fa més de 25 anys que ens coneixem.







Amb la Fàtima, propietària del mític Malva.


divendres, 21 de juny del 2024

Detalls que emocionen.

 

Avui hem acomiadat el curs escolar 23-24 amb el comiat dels alumnes de 6è que marxen a l'institut el proper curs, i amb una jornada lúdica a les instal·lacions d'un club esportiu molt a prop de l'escola, on els alumnes han pogut gaudir d'una jornada de jocs, zumba, piscina, i gelat. 

Enguany el comiat ha estat menys intens a nivell personal que els darrers dos cursos on vaig ser tutor, on el vincle amb els alumnes del grup és molt més intens. Tanmateix, sempre és un dia de sensacions agredolces. Per una banda alegre perquè s'ha complert la feina i ja s'albiren les vacances. Per altra banda trist perquè no tornarem a veure els alumnes fins al setembre, i els de 6è potser mai més.

Avui una alumna de 6è m'ha fet un detall molt especial en forma d'escrit. És una alumna molt creativa i que sempre està fent coses artístiques amb dibuixos i escrits. Me n'ha fet un explicant quin tipus de mestre he estat per a ella, i m'ha fet especial il·lusió. A més, trobo que l'encerta molt i que no ho fa per quedar bé, que realment ho pensa així.

Ara no sé si desar-lo en algun lloc especial, penjar-lo per algun racó de casa, o portar-lo sempre a sobre per quan arribin aquells moments que et fan dubtar de la teva professionalitat.

dijous, 20 de juny del 2024

Un curs amb molt de plaer.

 

Demà és el darrer dia del curs escolar 23-24 i l'acabaré amb bon regust. El tercer curs consecutiu al mateix centre, a Lanaspa-Giralt de Terrassa, tot i que el primer com a especialista d'educació física (els dos anteriors vaig ser tutor, de 1r i de 3r). 

Demà al matí acomiadarem els alumnes de 6è que marxen a l'institut el curs vinent, i en acabat l'acte anirem tots plegats a fer una jornada lúdica a un club esportiu ben a prop de l'escola. Serà un dia d'emocions intenses, sobretot pels alumnes que deixen definitivament el centre, de desitjar-nos bones vacances, i d'acomiadar-nos amb la il·lusió de retrobar-nos al setembre.


dimecres, 19 de juny del 2024

El temassu del dimecres. Motorhead - "Ace of spades".

 

Avui que es compleixen 40 anys de l'emissió del darrer capítol de la sèrie "The Young Ones" a la BBC, us deixo aquest tema que van gravar per a un dels capítols de la série els anglesos Motorhead. El seu clàssic Ace of Spades, inclós a l'àlbum de títol homònim de l'any 1980.

dimarts, 18 de juny del 2024

Pels camins del Vallès.

 


Aquestes setmanes entre finals de maig i principis de juny són per als amants de la bicicleta les millors de l'any. Bé, com a mínim pel que a mi respecta. S'allarguen els dies, fa bona temperatura com per anar amb màniga curta i no passar calor, i els paisatges mostren uns colors intensos que realcen la seva bellesa. Tant és així que em resulta complicat no aturar-me de tant en tant per prendre alguna instantània.





diumenge, 16 de juny del 2024

Festes Majors per tot arreu.

 

Tibada de corda a l'Antic Poble de Sant Pere.

La primavera i l'estiu és temps de festa i alegria. L'arribada del bon temps anima els veïns a ocupar places i carrers per celebrar festes populars on trobar-se, fer-la petar, riure, beure, menjar, ballar, etc., etc.

Entre el maig i el juny un bon grapat de barris de Terrassa celebren la seva Festa Major amb un grapat d'actes per a menuts i grans. Aquest cap de setmana sense anar més lluny, hi havia festes a Vallparadís, Torressana, l'Antic Poble de Sant Pere, o Can Boada del Pi. Festes que han anat decaient amb el pas dels anys degut a la sobreoferta de lleure que hi ha avui dia, i la minvant implicació de les noves generacions en aquest tipus de festes. En tot cas, encara hi ha alguns barris amb un grapat de motivats que s'ho "curren" i que organitzen un grapat d'activitats per fer gaudir els seus veïns d'uns dies de festa i convivència al carrer. El meu reconeixement a tots ells.

Concert de Satisfires a la FM de Torre-sana.


dissabte, 15 de juny del 2024

Joan Peñarroya, un terrassenc dirigirà el Barça de bàsquet.

 

Ahir es va saber que l'entrenador terrassenc Joan Peñarroya serà el nou entrenador del Barça de bàsquet en substitució del destituït Roger Grimau. El tècnic, de 55 anys, té una llarga experiència a les banquetes d'equips com el Baskonia, el València, o el Manresa, i com a jugador també va destacar a equips com el Manresa, Lleó, o Tenerife. Es va formar a les categories inferiors del club Sferic de Terrassa, d'on han sortit la majoria dels jugadors més destacats de la nostra ciutat.

Esperem que el Barça tingui una mica més de paciència amb Peñarroya de la que ha tingut amb el bo d'en Roger Grimau, que tant sols ha tingut una temporada per demostrar la seva vàlua. Si més no, me n'alegro pel Joan, i pel fet que a la banqueta del Barça continuï havent un tècnic català.

dimecres, 12 de juny del 2024

El temassu del dimecres. The New York Ska Jazz Ensemble - "Joelle"

 



Ahir van tocar a la Sala 2 de l'Apolo de Barcelona The New York Ska Ensemble, una banda d'ska, jazz, reggae, formada el 1994 a New York. De la formació original només queda el cantant, que també toca el saxofó i la flauta travessera, i per a la gira europea que estan fent actualment s'ha rodejat d'alguns músics de la zona (el guitarra, el baix i el teclat), més un parell del companys dels EEUU (el bateria i el trombó). Ahir van oferir un concert força intens, d'hora i mitja, on van desgranar alguns clàssics de la banda i alguns més de l'ska-reggae internacional. Mai deceben els NYSJE.

dilluns, 10 de juny del 2024

Josep Rull, un terrassenc nou President del Parlament.

 


Aquesta tarda s'ha celebrat el ple d'inauguració de la 15à legislatura del Parlament de Catalunya en la que s'ha elegit nou President de la cambra. I aquest ha estat el terrassenc Josep Rull gràcies a l'acord entre els partits sobiranistes Junts, ERC i CUP. Ha superat per 59 vots a 42 la candidata socialista Silvia Paneque.

La vicepresidenta primera serà una vallenca coneguda meva (de la colla Joves), la Raquel Sans d'ERC. La mesa ha quedat amb majoria sobiranista amb representants de Junts (2), ERC (2) i PSC (3).

Cal recordar que el nou President del Parlament va ser empresonat per l'estat espanyol durant prop de 4 anys arrel del referèndum de l'1 d'octubre. Esperem que no ho hagi oblidat ni perdonat.

diumenge, 9 de juny del 2024

El Molí d'en Sala. Un clàssic del juny.

 

Aquest cap de setmana he tornat a Monistrol de Calders (Moianès) per anar al Molí d'en Sala amb la colla d'amics. Un cap de setmana de relax total, llegint, banyant-me a la bassa, menjant moltes pipes, fent carn a la brasa, sardines, arròs, menjant a Cal Rubell també, visitant una cosina segona, prenent el sol i veient la pluja. 

Divendres, després de dinar al Rubell vam coincidir a la casa amb una festa d'aniversari amb infants del poble (devien ser-hi tots perquè hi havia molta gent). La resta de jornades ha estat molt més relaxat, tot i que avui erem prop de vint persones a dinar.

Espero que l'any vinent hi tornem perquè sempre és molt gratificant.








dimecres, 5 de juny del 2024

El temassu del dimecres. Discípulos de Otilia - "Verde hipocresía".

 

Avui hem celebrat a l'escola el dia del Medi Ambient. M'ha vingut al cap aquest tema dels ja desapareguts Discípulos de Otilia, del disc "Otílicos Perdidos" de l'any 1996 on denunciaven la hipocresia del sistema que parla de cuidar la terra però que se la carrega a marxes forçades.

dilluns, 3 de juny del 2024

De sortida amb els d'I5 a la Casa Museu Alegre de Sagrera.

 

Aquest matí he acompanyat els alumnes d'I5 a la Casa Museu Alegre de Sagrera a l'activitat "Va de retrats". Ens han obert la casa expressament per a nosaltres, ja que els dilluns és tancada de cara al públic, i ens han fet una visita guiada per conèixer alguns dels quadres que hi ha exposats a les diferents sales (retrats, paisatges, interiors...). En acabada la visita i les explicacions de la guia, la Mia (una de les veteranes de les activitats de l'ajuntament), els nens han fet un taller on han hagut de fer un retrat cooperatiu d'un company en un cartró.







diumenge, 2 de juny del 2024

Beneïda pluja. Més que mai.

 


Beneïda la pluja que cau

un dissabte qualsevol

quan més d'un babau

voldria veure el sol.

Sonaren petards a Terrassa

s'avançaren a Sant Joan.

Alguns volien festassa

però es van acabar remullant.

Aneu a Madrid a celebrar,

que això és terra catalana.

I proveu de recordar

que aquí som de blau i grana!


Visca el Barça i visca Catalunya!

Puta Real Madrid!