Ahir la Conselleria d'Educació va anunciar els nous horaris pel proper curs i el calendari d'inici i final de les classes, així com els diferents dies festius o de lliure disposició. Hi ha bastants canvis respecte al present curs, degut bàsicament a la supressió de la sisena hora a l'escola pública, i de la traumàtica experiència que ha suposat la "setmana blanca" per a molts pares i mares.
Finalment, i després d'algunes passes en fals per part de la Consellera Rigau, el nou curs començarà el dia 12 de setembre, deixant uns dies del tot necessaris per a la preparació del nou curs, i acabarà el 23 de juny. Això pel que fa als alumnes, ja que els mestres començarem l'1 de setembre i acabarem el 30 de juny. Els dies de lliure elecció passen a ser cinc, en comptes dels 8 d'aquest curs, i seran les escoles les que decidiran com volen distribuir aquest dies. Els podran concentrar, o repartir entre els tres trimestres.
Pel que fa a l'horari lectiu, les escoles poden organitzar-se l'horari dintre d'una franja marcada pel departament. De 9:00 del matí a 16:30 de la tarda, amb la possibilitat real de sortir mitja hora abans o després segons convingui. És a dir, que una escola X podria fer de 9:00 a 12:30 pel matí i de 15:00 a 16:30 per la tarda, i una altra de 9:00 a 12:00 i de 15:00 a 17:00. O fins i tot, una tercera, de 9:00 a 13:00 i de 15:00 a 16:00. En tot cas, sembla ser que hi ha un interès general per no allargar excessivament la jornada escolar dels infants, i intentar acabar les classes un mica abans de l'habitual.
En alguna ocasió ja he manifestat la meva opinió respecte a la sisena hora, i a les jornades escolars/laborals excessivament llargues que pateixen els infants. Fins i tot ara que han decidit (per motius econòmics) retallar la sisena hora a la pública (a la privada no la retallen perquè no l'han de pagar), trobo excessiva la jornada de cinc hores. Si per mi fos, la jornada escolar seria continuada, de 9:00 del matí a 13:00 del migdia, amb dues sessions de 45 minuts abans de l'esbarjo, una hora de joc i descans mental, i dues sessions més de 45 minuts abans d'acabar la jornada. I per la tarda es podrien organitzar extraescolars de caràcter lúdic i de moviment. Cal no confondre jornada escolar amb jornada laboral!
Estic convençut que els alumnes rendirien millor d'aquesta manera i podrien estar concentrats molt millor que no pas ara. Sempre he cregut que els infants no estan capacitats per mantenir la concentració durant molts minuts, i encara menys, durant vàries hores. I en els temps que corren (tot passa de pressa, tot es fa de pressa, es cerca el plaer immediat), encara menys. Millor poc temps i productiu, que no molt i improductiu, a més de generador de tensió, conflictes i coaccions vàries per mantenir l'ordre. Aquest fet l'evidencien molts mestres quan han d'intentar fer classe per les tardes. Si toca Mates, o Medi, o qualsevol d'aquests "tostons", la sessió pot esdevenir caòtica i insofrible.
Em pregunto si realment hi ha algun expert del ram de la pedagogia que sigui partidari d'aquesta crueltat envers els infants (i que hem patit tots nosaltres, encara que ni ens ho haguem plantejat mai, ni ens hagi quedat a la consciència la percepció de que resultés tan xungo), o si simplement es tracta de poder conciliar vida laboral i vida familiar, i no val la pena alçar la veu. De veritat que algú es pensa que calen tantes hores d'escola per aconseguir que els nens aprenguin el que aprenen? O el que nosaltres vam aprendre (jo recordo potser un 10-20% del que vaig fer)? Jo us puc ben assegurar que tinc alumnes que desconnecten cinc minuts després de començar una classe, i d'altres que podrien aprendre tot el temari d'un curs sencer en un mes, i s'avorreixen durant hores i hores seguides. Creieu que els alumnes que ho suspenen quasi tot, per sistema, cada any, faran un salt qualitatiu amb una hora més diària? I els que sempre treuen excel·lents deixaran de treure'ls si fan una hora menys? Pobrisons meus...