"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

divendres, 2 d’agost del 2024

Kuching, Sarawak, Borneo, Malàisia.

 

Assemblea nacional de Sarawak.

He passat les darreres quatre nits a la capital de l'estat de Sarawak, Kuching (ciutat de gats). Amb uns 400.000 habitants està situada a la banda més occidental de l'illa de Borneo, a uns 700 km. en línia recta de Singapur.

M'ha agradat molt aquesta ciutat pel conjunt de coses que s'hi poden fer, ja sigui a la pròpia ciutat o als voltants, l'oferta gastronòmica (a més he tingut la fortuna de coincidir amb la celebració del Festival de l'alimentació amb centenars de llocs de menjar d'arreu d'Àsia), l'ambient relaxat amb el riu Sarawak sempre present, la cultura (museus, temples, art de carrer), jardins, edificis històrics i de moderns...

I si et va la natura hi ha un bon grapat de parcs naturals entre els que destaca el de Bako, on hi van la majoria dels visitants a veure micos nassuts (jo no els vaig arribar a veure tot i que de lluny vam veure un que s'hi assemblava) i altres espècies.

També molts visitants s'arriben fins a la reserva d'orangutans de Semenggoh on es pot veure algun d'aquests, que viuen en llibertat, quan els responsables del parc els deixen menjar (plàtans) dos cops al dia. Jo vaig poder veure'n fins a tres.

El museu nacional de Sarawak val molt la pena també perquè és molt modern i està molt ben estructurat. En les diferents plantes t'expliquen la diversitat ètnica i geogràfica  de l'estat, així com les diverses cultures que han passat pel territori i quina és la situació política actual.

Jo m'he allotjat al barri xinès, súper a prop del passeig central del riu, davant de l'impactant edifici del Parlament de Sarawak. Passejar pel capvespre veient la posta de sol i les llums dels edificis il·luminats era tot un espectacle. I a més tenia un bon grapat de bars i restaurants a mà.

Mesquita de Bandaraya.





Festival del menjar.


Posta de sol amb la mesquita Índia.

Orangutan a la reserva de Semenggoh.


Museu nacional de Sarawak.

Al Parc Natural de Bako.