"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

diumenge, 10 de juliol del 2022

Homenatge a Rafael Catot Sallas a Monistrol de Calders.

 

Emotiu homenatge el que va organitzar el poble de Monistrol de Calders per a Rafael Catot Sallas, nascut al poble moianenc l'any 1910, i mort al camp d'extermini de Mathaussen (Gusen) l'any 1942. 

Per a l'ocasió, es van desplaçar des de la localitat francesa de Die (a la regió de la Drôme) els familiars vius més propers del Rafael, la seva neboda Regina amb el seu marit, François, i una neta, Melissa, i des de París les dues filles bessones de la Regina, la Sandie i la Sonia.

També vam acompanyar la família francesa alguns familiars catalans, tant de la branca dels Sallas, com família política (la meva àvia Dolors era monistrolenca i era germana de la cunyada del Rafael), així com representants del govern municipal, del Memorial Democràtic de la Generalitat, i de l'Amical Mathaussen, així com veïns de Monistrol i d'altres indrets. 

A l'acte encara no es va poder col·locar la "Stopelsteine" que ja hi ha encarregada de fa temps, però segons ens van comentar, hi ha un únic artesà fent les pedres, i arriben a Catalunya a comptagotes. En tot cas, la pedra ahir era el de menys. El més important era que per fi es feia un reconeixement i un acte d'homenatge al Rafael i a la família Catot Sallas, per la seva lluita i sacrifici per la llibertat i contra el feixisme.

Els parlaments van anar a càrrec de l'alcalde de Monistrol de Calders, Ramon Vancells, el president del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro, un representant de l'Amical Mathaussen, Quim Aloy, i la representant de la família del Rafael Catot, la Sonia Couries, filla de la Regina (neboda del Rafael).

Per tancar l'acte es va representar l'obra de teatre "Mort a les cunetes", que casualment ahir arribava a la funció número 100 des que la van estrenar l'any 2018. Una gran forma de tancar un acte emotiu, solemne i de justícia.

Gràcies Monistrol en nom de la família!



La família Courier amb la Regina Catot (de vermell).