"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

divendres, 26 de juliol del 2019

Cuba (8) - La Havana.

La Havana ens va rebre amb pluja.


Hem marxat cap a La Havana en un taxi compartit (25 CUC p/p) que ha trigat prop de 4 hores per fer els 317 quilòmetres que la separa de Trinidad. El xofer del Peugeot i un dels clients, un noi cubà que treballava amb el turisme, ens han explicat unes quantes coses del país i de la seva experiència personal. El conductor havia estat sis anys pres per un suposat delicte de tràfic de persones. Ens ha explicat que ell i alguns col·legues volien marxar del país i que algú els va delatar i l'autoritat del CDR (Comités de Defensa de la Revolució) va avalar la denúncia, amb la qual cosa ja es dóna el delicte per probable i vas a presó. El noi ens va explicar que ell també hagués marxat un temps enrere, i que tenia la majoria d'amics fora, però que ara anava fent i no s'ho plantejava.

Hem conegut la força que tenen els CDR, que estan escampats per tots els barris, i pobles. El president és elegit pels membres del CDR i és com una autoritat. Els CDR funcionen com una policia política ja que controlen i delaten als disidents o als delinqüents. Potser per aquest motiu hi ha tan poca delinqüència a CUba, ja que no deixa de ser un estat policial. A banda de la gran quantitat de policies, uniformats o no, que es mouen per tot arreu.

A l'Havana estem ubicats a un apartament a La Habana Vieja. L'edifici està una mica destartalat, però l'apartament està súper bé. Amb l'imprescindible aire condicionat, tele, nevera, cuina... de luxe. Paguem 30 euros perquè l'hem llogat a través d'un contacte català del meu germà, i així ens surt una mica més baratet que si ho haguéssim fet per AirBnb. Estem al carrer Sol, entre Oficios i l'Avenida del Puerto. La principal pega és que per connectar-nos a internet hem d'anar fins a la plaça de Cristo que està a més de 500 ms. d'on estem ubicats. Estem patejant més que en tot el viatge.

Pel que hem pogut veure i viure fins ara a l'Havana, el millor d'aquesta ciutat, a banda d'un centre històric amb edificis monumentals i colonials, és la seva gent i la seva manera de viure. Sempre hi ha gent pels carrers, ja sigui treballant, comprant, xerrant, o simplement contemplant la vida. També hi ha qui es busca la vida amb el turisme i et reclama perquè li compris algun souvenir, entris al seu restaurant, o et porti en taxi. Tanmateix, no són massa insistents.

El tema del transport, donaria per a una entrada especial al bloc. Per com t'intenten cobrar preu turista i com rasquen petites quantitats aprofitant que el turista no domina els preus oficials. Ja hem tingut alguna discussió (alguna pujada de to) per transportistes que ens han volgut cobrar tarifes desorbitades, però ho portem bé.

Continuarà...


Pista esportiva al costat de la Plaza de Cristo a La Habana Vieja.

Locals jugant al dominó al carrer.

Portalada a la Plaza Vieja.

Contradictòria Cuba.

Interior d'una escola pública. Estan de vacances fins al setembre.

Plaza de la Revolución. Imatge de l'heroi nacional Camilo Cienfuegos. El Che al costat.

A Cuba domina el blaugrana.

Catedral de La Havana, a La Habana Vieja.