"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dilluns, 20 de novembre del 2023

Tradicions terrassenques: El Cros Escolar.

 

Foto: Món Terrassa.


Aquest passat dissabte es va disputar una nova edició del tradicional cros escolar de Terrassa. No us sabria dir el nombre d'edicions disputades, però deuen ser més de 40 com a mínim, ja que quan jo era petit ja es disputava, a la zona esportiva municipal que hi havia al costat del camp del Terrassa FC. Enguany hi havia inscrits prop de 4.000 infants de primària i secundària de les escoles de Terrassa i voltants. De la meva escola hi havia una representació de prop de 40 alumnes, que per ser una escola d'una sola línia està força bé.

Enguany les curses eren mixtes, suposo que per no haver de fer tantes curses i poder-les esponjar una mica més al llarg del matí. Tanmateix, com que hi havia molts alumnes de primària, van haver de fer dues curses per cada any. Aquesta nova modalitat mixta imita les curses populars on homes i dones competeixen a l'hora però igualment hi ha tres guanyadors de cada sexe. L'únic inconvenient és que rarament es veu entrar primera a una nena ja que acostumen a guanyar totes les curses els nens.

En tot cas, per a la majoria dels infants el més important no és guanyar la cursa, ja que solament pot guanyar un entre cent cinquanta o dos-cents, sinó el fet de participar i fer-ho amb altres amics, i acompanyats pels pares. Tots porten l'emoció a la cara i els nervis de la competició. Recordo de petit quan em preparava per a la sortida, les empentes i els cops de colze a les primeres files. I algunes caigudes només començar la cursa.