"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

divendres, 4 d’agost del 2017

Perú dia 12: Cusco i Valle Sur.

Pati del museu d'art contemporani de la municipalitat de Cusco.

Entre ahir i avui he acabat de veure totes les coses que em quedaven per veure, més importants, de Cusco i els voltants. Un tour de la ciutat i voltants ahir, i un tour pel Valle Sagrado avui han tancat les visites d'obligat compliment i que m'entraven en el val que vaig comprar a l'arribar a Cusco.

Ahir vaig fer el tour per la tarda, i pel matí vaig fer un volt per la ciutat i alguna gestió. De fet, vaig perdre una hora a l'oficina d'un dels principals operadors de telefonia i internet de sud-Amèrica, Claro, perquè em solucionessin el problema de connexió que tenia. Vint clients, vuit treballadors, una hora d'espera...

Ahir hi havia força moviment a Cusco amb motiu de la vaga de mestres. Nombroses marxes des de diferents pobles de la regió es van agrupar a la Plaza de Armas, i es van repetir les escenes de petites assemblees informatives, de debat i discussió. Ara intenten aconseguir la unitat de totes les regions en la causa dels docents i volen fer una gran mobilització cap a Lima, però no és fàcil organitzar-ho i posar-se d'acord es veu.

Pel que fa a l'excursió de la tarda, vaig passar per dos llocs on ja hi havia estat. Un, el convent dominic de Santo Domingo, antic temple del sol inca, on no vaig tornar a pagar entrada per entrar. El segon lloc que se'm repetia era la zona arqueològica de Saqsaihuanan, on tot i que ja m'havien foradat l'entrada, vaig poder tornar a entrar com si me l'acabessin de foradar. Va anar bé anar amb el guia i que expliqués algunes històries del lloc i dels simbolismes d'algunes de les enormes pedres (més de 150 tones la més gran...).

Vam anar a tres llocs més, dels quals, el segon es feia difícil d'apreciar per l'oscuritat, i el darrer ja pràcticament imperceptible, només visible quan passava algun cotxe pel davant i il·luminava amb els focus. Vaig acabar la jornada amb el grup cantant una estrofa de l'himne nacional de Catalunya a petició del guia, el Rubén. Ell va cantar el de Cusco i el del Perú acompanyat per altres peruans, i uns nois canadencs es van animar amb el del Canadà.

Al vespre vaig anar a un bar on feien un concert d'un grup anomenat "Amadeus y los hijos del viento", que havia vist anunciat en alguns cartells prèviament pel carrer, molt a prop d'on m'allotjo (calle Ladrillos). Vaig arribar abans que comencés el concert i no hi havia ningú de públic, així que em vaig seure amb una birra al davant del grup mentre feien proves de so, i vam acabant presentant-nos i xerrant. Al concert no érem més de 15 persones, però ben asseguts a escassos dos metres dels músics. L'estil de la banda era una barreja de rock-folk-blues amb lletres força reivindicatives i crítiques. Una bona estona. Acabat el concert encara em vaig quedar al bar xerrant amb una activista social de Lima que em va estar explicant la seva visió de la societat peruana.


Presentació de les festes del poble de Colca a la municipalitat de Cusco, amb representats de les comparses.

Manifestació de pares i mares a favor dels mestres a l'Avenida del Sol.

Noia guarnida amb el vestit de la seva comparsa de danses.

Integrants del grup limeny "Amadeus i los hijos del viento".

Dones cusquenyes descansant a un lateral de la Catedral.

Església jesuïta d'Andahuaylillas.

Ruïnes wari de Piquillacta.

Ruïnes inca de Tipon.