"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dimarts, 3 de gener del 2023

Nevsehir (Capadòcia).

 


Avui he visitat la ciutat de Nevsehir, una de les tres ciutats que formen el triangle on s'úbica la Capadòcia, juntament amb Avanços i Ürgüp. És una ciutat d'uns 200.000 habitants, i m'ha sorprès com de neta i desenvolupada era.

Hi he passat el matí. He esmorzat i dinat, i també he tingut temps de recórrer els carrers del centre, veure alguna mesquita, i visitar un "Hamam" o bany turc. També hi ha un antic castell dalt d'un turonet, i una antiga ciutat subterrània com la que vaig veure ahir, però la veritat és que m'ha fet mandra arribar-m'hi.

La mesquita de Kursunlu m'ha encantat i he passat una estona solet a dins meravellant-me amb tanta elegància, art, i espiritualitat. Tot seguit m'he apropat a una mena de mirador enmig del camí cap al castell des d'on hi havia una perspectiva perfecta de la nova mesquita que s'està construint, que m'ha semblat gegant. Vaja, diria que de la mida de les grans mesquites d'Estambul...

Tot seguit, mentre em plantejava com continuar la jornada he vist que al costat mateix de la mesquita hi havia un "Hamam" dels tradicionals, no per guiris. Me l'he anat a mirar de més a prop, i quan he estat a la porta d'entrada, un paio que en sortia m'ha empès (convidat) a entrar. I ja em tens fent la meva 2a sessió de bany turc.

Aquesta ha estat millor que la primera, a Estambul, al hostel-hamam on m'allotjava, on em van cobrar 250 lires sense donar-me cap servei, simplement fer ús del bany. Aquest cop, un treballador m'ha vingut a buscar quan era a la sauna i m'ha dut a una saleta on m'ha fet una fregada de pell amb un guant especial per treure pell morta, i després m'ha rentat el cos amb sabó i ha acabat fent un petit massatge. Total 150 lires

Mesquita de Kursunlu.

Interior de la mesquita de Kursunlu.


Hamam d'Ibrahim Pasa.