|  | 
| Foto: Diari Ara. | 
 (Llegint aquest article, em venen a la memòria imatges del menjador de la meva escola amb un mestre forçant a algun company introduint-li ell mateix el menjar del plat a la boca... Un abús en tota regla que fa uns anys ningú s'hagués atrevit a denunciar).
"Els adults tenen la responsabilitat de decidir què 
menjaran els nens i nenes i quan ho faran, però els infants la tenen 
sobre les quantitats": aquesta és una de les principals conclusions de 
la guia  'Acompanyar els àpats dels infants', presentada aquest dilluns per l' Agència de la Salut Pública
 de Catalunya (ASPCAT), i que puntualitza que són els indicadors de gana
 i sacietat del mateix infant els que haurien de guiar les quantitats de
 la ingesta.
 Per aquesta raó una de les editores de la guia, Gemma Salvador, ha explicat en roda de premsa que " el pes baix no és un problema, sinó que  ho és l'excés en una part molt important de la  població infantil". De fet,  un 30,4%
 dels nens i nenes de 6 a 12 anys té excés de pes –un 18,7% sobrepès i 
un 11,7% directament obesitat– segons les dades del departament de 
Salut. Tot i així, sovint s'indueix els infants "a menjar més del que 
marquen els senyals de  gana i sacietat", ha puntualitzat Salvador, segons recull l'ACN.
 El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha afegit per la seva banda 
que si es mantenen aquests índexs d'obesitat les futures generacions 
"possiblement tindran uns  nivells de salut pitjors que
 els dels seus pares". La solució, segons la guia, és que "els infants 
mengin la quantitat que desitgin", però matisa que és responsabilitat de
 l'adult oferir una ració raonable perquè l'infant pugui triar. Davant 
del dubte, la millor opció és  oferir menys menjar i després donar l'opció de repetir.
  Els riscos d'obligar a menjar certs aliments
 "És millor convidar l'infant a tastar un aliment, en comptes de 
pressionar-lo perquè se l'acabi", explica el mateix document. No seguir 
aquesta indicació podria provocar " aversió cap al producte" o una alteració del "mecanisme gana-sacietat" i, fins i tot, perpetuar les  pautes no saludables en l'edat adulta.
 En el cas contrari, en el qual l'infant sí que accepta l'aliment i vol repetir, l'informe recomana "donar volum" als  primers plats de verdures
 i llegums o als postres de fruita. I al contrari, crida a vigilar més 
amb els segons plats, sobretot aquells que porten carn, però donar via 
lliure a la ingesta de pa i aigua.
 Com a conclusió, 
l'informe explica que la responsabilitat de l'adult és "garantir un bon 
ambient a l'hora de menjar", i crida a evitar "càstigs, imposicions o 
discussions". L'agència afegeix que la durada òptima pels àpats és de  30 minuts.
