"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

diumenge, 30 de setembre del 2012

Per què no??



Aquesta pancarta i "els segadors" són de les poques coses que salvaria del Concurs.


- Perquè esportivitza cada vegada més els castells.

- Perquè porta al hoolliganisme dels aficionats.

- Perquè el públic és simple espectador i no pot participar dels castells.

- Perquè es perd l'esperit de col·laboració entre colles per interessos estratègics.

- Perquè se celebra en una plaça de toros.

- Perquè es fa més llarg que un dia sense pa.

- Perquè hi ha més llenyes que en tota la resta de la temporada.

- Perquè els jurats són per programes com "Tu si que vales" o "Fama, a bailar".

- Perquè no vull llevar-me a les 6:00 del matí i tornar a casa a les 21:00 per fer castells.

- Perquè als castells no es guanya o es perd. Es millora, s'empitjora o et mantens.

- Perquè veure quatre cincs de vuit i tres torres de vuit a l'hora és impossible.

- Perquè una colla pot fer el meravellós pas als castells de nou i que aquest fet passi gairebé desapercebut, ja que aquí el que importa és si la Vella pot donar batalla als verds o no.

- Perquè no vull que el concurs sigui el major espectacle casteller cada dos anys. Hi ha enormes espectacles castellers cada cap de setmana.

- Perquè no m'agrada que es posi en perill a menors d'edat per poder avançar una posició en la classificació general.

- Perquè vull que la meva colla no hagi d'arriscar en excés al llarg de la temporada per poder participar al concurs.

- Perquè per vendre i fer entendre els castells als no castellers no ens calen concursos, ni rànquings, ni lligues, ni punts.

- Perquè el món casteller no necessita d'un concurs per estar viu i extendre's arreu del territori.

- Perquè rivals no vol dir enemics.

- Perquè d'aquí poc faran pagar vint euros al públic per veure castells.

- Perquè se celebren les caigudes dels competidors, es xiula a colles enemigues i no s'aplaudeixen les fites dels enemics.

- Perquè puc fer grans castells, o fins i tot més grans castells igualment a Girona, a Barcelona, a Vilafranca, a Sabadell, a Terrassa, a Granollers, a Igualada... sense estar pendent dels punts, de si pugen els quarts abans d'hora, de si l'anxeneta fa l'aleta o no, de si he desmuntat el peu tres o cinc cops, del vídeo, de la pantalla gegant, del jurat, de quant temps em queda per enlairar el castell, dels xiulets de la plaça, de si se'm desfà la faixa o perdo el mocador...

Em fot molt que el món casteller avanci cada vegada més decididament cap a l'espectacle esportiu, i que no hi hagi cap colla, a banda dels Minyons, que pensi que això del concurs és una cosa innecessària, més enllà del negoci que suposa per a la ciutat de Tarragona, i l'orgull de les colles campiones de poder dir precisament això, que són les campiones (oe oe oe).

Collons, ja ni en la pluja podem confiar... !!!

Minyons que no voleu participar i que voldríeu que el concurs no existís. No hi aneu (ni pagant ni sense pagar)! No aneu a ajudar a les colles que hi participin! No aneu als assaigs previs de les colles que hi participin! Resistència activa però passivament (no sé si m'enteneu?)!!!

21 comentaris:

  1. Risto, sóc el Maeso, em sembla tot molt correcte, i totalment d'acord, però al final el que dius no ho comparteixo, se que és contradictori, però m'agraden els acstells i tot i que no m'agraden les formes és un lloc on en puc veure de molt importants per a cada colla.
    T'ho copio i t'ho poso al meu facebook, sempre dient que les paraules són teves.
    Maeso

    ResponElimina
  2. Ei Maeso, tranquil que ara ja pots seguir el Concurs en directe per internet... al sofà comodament. En tot cas, si hi vas, no paguis l'entrada ni et gastis ni un duro en les barres de la TAP. Porta't la nevereta plena i seu a sobre... :-)

    ResponElimina
  3. Eps Risto, sóc el Josep d'Esplugues. Estic més o menys d'acord en tot el que dius, però és difícil convèncer les colles de l'estil nostre, que anem a fer-hi la nostra pensant bastant poc (llevat d'uns quants) en els punts i la competició esportiva, etc.

    Però bé, jo he estat fent resistència activa contra el Concurs tot l'any, malgrat que em tocarà anar-hi dissabte (i, segurament, acabaré anant-hi diumenge, també, acreditat com a periodista...).

    Salut,
    Josep

    ResponElimina
  4. Sóc el Rubèn Feixas. Jo ho tinc clar: mai he anat, mai hi aniré i ni tan sols l'he vist mai per la tele. Els castells es fan a plaça i es fan per que els tens i els pots fer. Es fan per que, senzillament, ens agraden, i, qui els vulgui puntuar, té un problema molt greu de conceptes.

    ResponElimina
  5. Risto! Soc la txell, estic totalment d'acotd amb tu, crec que tens rao amb tot el que dius, però igual que el Maeso et dire que amb el final no. Jo vaig al concurs a ajudar a una colla que vol intentar castells de nou, i per ells es una fita molt important perque es un pas molt gran per aquesta colla. Com tu ven saps per fer pepinos és necesita molta gent, dons per aixo i vaig, per ells. Que desde caseta és veu molt bé, això tambe ho se :), però em pot més la seva ilusiò per fer un castell nou. Si agesin escollit una altra data també i hagues anat, però han elejit aquesta. :)

    ResponElimina
  6. Risto, no pateixis que d'entrada no en pagaré pas cap, i les consumicions es porten de casa SEMPRE!
    PD: NO AL CONCURS!
    Maeso

    ResponElimina
  7. Només m'agradaria aportar una dada objectiva: només un 23% dels castells de gamma extra al Concurs es descarrega, exactament el mateix percentatge que a la Diada Minyons.

    ResponElimina
  8. Amb un matís: la Diada és la nostra darrera actuació de l'any i on anem més forts, i si les coses van maldades no hem d'apretar al personal per guanyar a ningú. Esclar, si intentes el 3d10fm i caus, el percentatge de gammes extres descarregats és de 0%, de la mateixa manera que si intentes el 5d9f, el pd8fm, el 4d9fa, i el 4d9net i no carregues cap, el percentatge continua sent del 0%. Aquesta dada que a tu et sembla tan objectiva es pot analitzar de diverses maneres. Per què no comparem el nombre total de castells gamma extra que han fet llenya al Concurs i a la Diada dels Minyons ?

    ResponElimina
  9. Tens tanta raó com els Espanyols amb la Constitució a la ma. No hase falta desir mas.

    ResponElimina
  10. I tu tanta raó com un periodista casteller amb les "Bases del Concurs de Tarragona" a la mà.

    ResponElimina
  11. No ho entenc això que dius... em sembla que et vas perdre alguna classe de matemàtiques. El percentatge de descarregats és el mateix a les dues diades. De 100 castells de GE que s'intenten a la DM se'n descarreguen 23 els mateixos que al Concurs.
    Si després d'un intent no feu res més a la DM, i al Concurs una colla després d'un intent n'intenta un altre per guanyar, si aquest castell el descarrega fa pujar el % si no el descarrega el % empitjora respecte la DM.
    El que tu planteges del 0% de descarregats només seria vàlid si no s'hagués descarregat cap castell de GE en cap de les dues diades i llavors si que un major nombre d'intents no fa baixar el %.

    ResponElimina
  12. A veure si m'explico (o m'entens...)

    Si a una suposada invasió espanyola a Catalunya es carreguessin al 23% de la població, moririen uns 2 milions de persones (aprox., a grosso modo). Si la invasió la fessin al local dels minyons i es carreguessin al mateix percentatge de gent, serien uns 40 minyons. Que et sembla més greu? (siusplau no tinguis en compte la colla referida).

    Els percentatges són tan objectius com te'ls vulguis mirar...

    ResponElimina
  13. Home, en nombres absoluts no hi ha color, en el Concurs s'han descarregat 19 GE i a la DM només 9 (amb el mateix % d'efectivitat). No hi ha cap trampa amb els números...

    ResponElimina
  14. Trista imatge del Concurs en dissabte. Grades buides i colles esperant dues o tres hores per poder acabar amb els pilars i marxar cap a casa. Potser alguna colla es replantejarà això de participar en aquest sucedani de Concurs?

    ResponElimina
  15. Risto:
    Hi eres? Has parlat amb les colles participants? Has sentit les vibracions positives de la plaça i la gran il·lusió que, en general, s'ha viscut? Em temo que no...
    I ja m'explicaràs com pot ser que en un Concurs que ha durat quatre hores hi ha hagut colles esperant "tres hores per poder acabar amb els pilars"...
    En tot cas, no pateixis que la resposta la teva pregunta la tindrem d'aquí a dos anys.
    Una abraçada, company.

    ResponElimina
  16. Bé, potser tres hores no, només dues sí... Les vibracions positives no devien venir de la grada, oi? (ho dic perquè no hi havia ni déu. Si et convoquen a les 15 per entrar a la plaça i surts de plaça a les 21:30, a mi, aixó em suma sis hores i mitja d'actuació.
    I, malgrat tot, entenc la il·lusió de moltes colles que no tenen cap mena de repercusió mediàtica al llarg de l'any (ja que els periodistes les ignoren) i que per un dia se senten protagonistes. Tot i així, reclamo a la gent d'aquestes colles que es replantegin si val la pena participar d'un esdeveniment d'aquest tipus (una COMPETICIÓ castellera) per una mica de reconeixement mediàtic.

    ResponElimina
  17. Risto:
    Insisteixo: ja que no hi vas ser, almenys parla amb els interessats abans de jutjar. Crec que vas molt, molt equivocat sobre perquè hi van anar moltes d'aquestes colles. I encara més equivocat sobre perquè volen tornar-hi d'aquí a dos anys.
    Per cert, saps quin percentatge de castells intentats per Sant Fèlix de 2010 van acabar en intent? El 35%. Suposo que per la prèvia del pròxim Sant Fèlix també faràs una enquesta d'aquestes...

    ResponElimina
  18. % de caigudes a Sant Fèlix de la meva colla:

    2012: 25%

    2011: 25%

    2010: 50%

    2009: 0%

    2008: 20% (compto el pilar de 6 com a castell)

    2007: 33,3%

    2006: 0%

    2005: 75% (compto el pilar de 7 carrgat)

    2004: 0%

    2003: 25% (comptant el pilar de 8 amb folre i manilles carregat)

    2002: 25% (comptant el pilar de 7 amb folre)

    2001: 25% (comptant el pilar de 8 amb folre i manilles carregat)

    2000: 25%

    1999: 20% (comptant el pd7f descarregat)

    Bé, crec que aquestes xifres queden lluny dels percentatges que tu em dius... Està clar que els Minyons anem a "tope" a Sant Fèlix, i caiem més que en altres actuacions, però no anem a competir amb ningú, que és el que s'ha de fer en un CONCURS.

    Si no és així, que deixin de dir-li CONCURS i passin a dir-li "trobada de colles Top-12 i Top-22 de Tarragona amb puntuacions i classificacions"

    Per cert, s'està pensant d'obrir-ho a més colles amb una actuació de divendres nit, per exemple? Podrien entrar la resta de les quaranta colles i seria en plan actuació "rave". Potser amb música electrònica i tal s'animaria més gent a anar de públic (total, com tampoc han de fer pinya, com a mínim que es vegin les grades plenes i que no sembli que al món casteller li interessa una "merda" el que facin les colles de 7 i de 8)...

    ResponElimina
  19. Risto obre els ulls i para de mirar-te el melic... us heu quedat sols... el vostre discurs, per mí, actualment ha quedat obsolet...

    Que li passa a la competició? quin mal hi ha? perqué ha de ser dolenta? vosaltres no heu competit mai? tu vols que el Barça (per exemple) guanyi? o només vols veure una estona de futbol i punt... la rivalitat és necessaria, i no passa res... el que si hem de fer, és saber competí, això sí; i que els castells tenen clars components esportius és evident (físics i competitius), a part d'altres components també evidents com la tradició, etc..., en qualsevol cas els castells són castells i tots sabem el que són... repte, superació, treball en equip, objectius comú, disciplina, respecte, convivència, companyerisme, etc, etc, etc... jo no he trobat cap activitat que reuneixi tans valors com els castells...

    Em sap greu dir-te, i diu molt poc de tú, que fagis demagogia en frases com:

    "Perquè no m'agrada que es posi en perill a menors d'edat per poder avançar una posició en la classificació general"
    La frase està plentajada amb molt poc estil (per dir algu), tú si ets casteller ho hauries de saber... no només s'arrisca al concurs... la teva colla ho sap, perqué també fa grans castells, i el risc hi és, i em de saber conviure amb ell (la teva colla també hi entén molt en prevenció), els que fem castells, em de ser concients dels perills que l'activitat comporta, i ja sabem que no estem jugant a la petanca... estadísticament tampoc hi han més lesions que a altres activitats...

    "Perquè el públic és simple espectador i no pot participar dels castells"
    Aixó és simplement mentida, el públic del concurs és espectador com a totes les places, peró amb l'abantage que pot seure i aguantar millor una actuació, com la gent de més edat, que una actuació en una plaça a peu dret no la pot aguantar... i qui vulgui pot baixar a participar, perqué l'accés a baix és obert...

    ... o que es celebre en una plaça de toros... va no siguis cutre, els toros a Catalunya afortunadament ja no existeixen, i ¿no has anat mai a un concert d'un grup de música que t'agradi a una plaça de braus?...

    i n'hi ha més que discrepo peró no tinc tan de temps, en fi, se't veu "el plomero" i ja es veu en quina intesió escrius, per mí no ets noble... crec que hauries de tenir més rigor i ser més seriós... tens tot el dret a que no t'agradi el concurs, peró no tel carreguis d'una manera cutre...

    Vinga va deixeu-vos de tonteries i excuses caduques i "cursís" i veniu a jugar amb tothom, que ens ho pasarem bé... o teniu por de no saber competí, quina posicio quedarieu? Competir se n'ha de saber...

    Colles com els Bordegassos de Vilanova ho han probat... parleu amb ells... jo els veia bé...

    i no només per la nostre colla (Castellers de Vilafranca) és una diada importantíssima, on es respira concurs a tota la ciutat, és genial...

    El món casteller en general ha d'estar agraït al concurs, perqué li fa més bé que mal, i és una gran festa! (el temps ja ho està dient)

    Tanta gent no s'equivoca... o si voleu fem una consulta democratica al mon casteller de si volem concurs o no (ara està de moda)... el dia que hi hagi un referendum pel país espero que no aneu a la vostre, i acateu el resultat, us agradi o no...

    En qualsevol cas, evidenment, respecto totes les opinions (faltaria més)

    Apa, Salut! (sobretot)

    Eloi Martí
    Vilafranca del Penedès

    ResponElimina
  20. Reconec que l'argument de la plaça de toros no s'aguanta per enlloc... però els castells millor a les places dels pobles que no pas a places de toros, pavellons, recintes firals, escorxadors, i d'altres emplaçaments que allunyin al públic de la pinya.

    Per la resta d'arguments, em reafirmo, i espero que la gent de la meva colla continuï tan contraria al Concurs com fins a dia d'avui. Als que us feu il·lusions perquè algun dia els Minyons "baixem del burro", lamento dir-vos que, de moment, aquest dia queda lluny (per molt que alguna ·vaca sagrada" de la colla intenti fer campaya per canviar el sentiment majoritari).

    Apa, salut a tots/es.

    Risto

    ResponElimina