"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dissabte, 17 de juny del 2023

150 aniversari del naixement de Rosa Sensat.

 


Rosa Sensat va néixer al Masnou un dia com avui de l'any 1873. Se la considera una de les pedagogues pioneres en el desenvolupament de l'escola pública catalana, durant el primer terç del segle XX. Es va formar amb estades fora de Catalunya, en escoles amb propostes pedagògiques innovadores. L'any 1912 visita diferents escoles renovadores europees, a Suïssa, Bèlgica, Alemanya, on s'entusiasma amb els nous enfocaments de les metodologies actives.

El 1914 inaugura l'Escola del Bosc, una escola pionera a l'aire lliure, on exercirà el càrrec de directora (de la secció de nenes) fins al 1930. Aquesta escola es converteix en model del projecte noucentista per una transformació social, moral i cultural, de la societat catalana a través de l'educació. Arrel de la seva experiència en aquesta escola, Rosa Sensat escriu el llibre "Vers una escola nova".

Del 1930 al 1938 fou directora del Grup Escolar Milà i Fontanals, un centre a l'humil i superpoblat barri de Ciutat Vella amb milers d'alumnes.

Prop de la jubilació, va tenir fortes desavinences amb els dirigents educatius de la Generalitat, i es per això que va decidir anticipar la jubilació. Tanmateix, foren els nous dirigents del bàndol franquista que la van forçar a jubilar amb una dura represàlia econòmica.

Actualment, una de les principals associacions de mestres del país, promoguda per la també pedagoga Marta Mata, porta el seu nom: Associació de Mestres Rosa Sensat.