"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dilluns, 26 de juliol del 2021

Mèxic (7): Tulum.

 


Tulum és un dels principals focus turístics de la costa caribenya de Mèxic. Uns 100 km. al sud de Cancún, està experimentant un creixement turístic important, i arreu es veuen obres per a la construcció de nous hotels i resorts.

El principal atractiu de la ciutat són les platges, evidentment, però també cal destacar el conjunt maia enmig de la selva i tocant al mar que el fan únic. Els edificis que resten dempeus no són súper espectaculars, però l'ubicació li dóna el toc distintiu.

Una altra característica de Tulum és la gran quantitat de bicis i motos que circulen. Moltes de lloguer. Ara, les bicis bastant fetes "caldo".

A Tulum es veu que hi ha una disputa pel terreny entre l'ajuntament, alguns propietaris, i membres de la comunitat maia que es dediquen a ocupar terrenys que consideren seus. Diuen que hi ha màfies que els paguen per interessos especulatius.

També em van explicar (vaig conèixer dos mexicans al hostel, l'Edgar i el Gustavo, entre moltes altres coses, que a Tulum venen parelles a fer bodes maies, i el concepte de "Sugar bany" (es paguen els hotels, sopars, excursions, etc. lligant)).