"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

diumenge, 7 d’abril del 2024

Hem de ser talibans pel català!

 

L'altre dia el diari Ara entrevistava l'actual ministre de cultura, l'Ernest Urtasun, que criticava els catalanoparlants amb consciència lingüística i els anomenava talibans. 

Si us feixeu en aquest mapa dels percentatges de catalanoparlants arreu del territori de parla catalana, veureu com la cosa va cap avall a marxes forçades, i un dels factors que ho provoca és el propi tarannà de molts catalanoparlants que no defensen prou els seus drets lingüístics i acaben acceptant qualsevol imposició per allò de la "bona educació". És a dir, que la famosa convivència entre llengües i el bilingüisme s'està convertint en una situació de diglòssia on qui perd sempre és la llengua catalana.

És per això que jo cada dia sóc més taliban (radical) en la defensa dels meus drets com a catalanoparlant i l'utilitzo sempre, amb tothom, arreu. Escolto música en català més que no pas altres, miro televisió en català, escolto ràdios catalanes, llegeixo llibres en català, consumeixo cultura en català... És a dir, faig tot el possible per no col·laborar amb l'extinció de la nostra llengua.

I vosaltres, sou talibans per la llengua, o tant se us en fot si el català s'extingeix?