"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dissabte, 1 de gener del 2022

Bulgària - Plovdiv.

 

Mesquita Dhzumaya amb la pastisseria-teteria a sota.

He passat 4 nits a Plovdiv, la segona ciutat més poblada de Bulgària, i un centre turístic de rellevància. Ideal per passar-hi uns dies i podent fer moltes coses sense sortir del centre de la ciutat.

La ciutat encara guarda prou dignament alguns vestigis de l'època romana (teatre, grades de l'estadi, i alguna ruïna més), i el barri antic amb uns quants exemples d'edificis del segle XVIII i XIX molt ben conservats.

També hi ha un barri emergent tipus el Born de Barcelona amb molts restaurants, cafeteries, i botigues amb molt d'estil.

Malauradament, no he trobat referències a un dels meus ídols d'infantesa, i que em dóna malnom (i al bloc també), Hristo Stoichkov, que va néixer a Plovdiv. Ni una estàtua, ni un carrer, ni un pavelló amb el seu nom. No sé, potser deuen esperar a que morí per fer-li tots els homenatges. (No crec que hi hagi gaires búlgars més universals que l'Stoichkov).

Per cert, que a Plovdiv he viscut l'acomiadament del 2021 i l'arribada del 2022, i he de dir que vaig gaudir força a un restaurant local que aquella nit tenia animació amb un Punxadiscs, i els balladors espontanis. Vaig gaudir molt veient el ball tradicional d'aquesta zona dels Balcans, que s'ajunten de les mans fent una llarga filera que va fent voltes.



Porta d'entrada d'Hisar Kapia.


Animació de nit als carrers del centre.

Entrada de l'església ortodoxa de l'Assumpció de la Mare de Déu.


Vista panoràmica des de les ruïnes de Benet Tepe.

Façana del Museu Arqueològic.

El teatre romà.

Plaça de l'ajuntament.

Grades de l'antic estadi romà.

Pista de gel al parc del Tsar Simeon.