"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dilluns, 27 de maig del 2019

Salta la sorpresa a Terrassa. Municipals i europees. 26M.



Ahir es van celebrar les eleccions municipals i europees, i a Terrassa va saltar la sorpresa pel que fa a l'elecció de l'alcalde. Després de 40 anys de govern socialista i d'àmplies majories d'aquests, ahir el candidat amb passat socialista, Jordi Ballart, líder de la formació de nova creació TxT (Tot per Terrassa), assolia uns resultats espectaculars, que ningú hauria pronosticat. Ni ell mateix. Les enquestes li donaven 3-4 regidors, i en va treure 10! 

Ballart ha sabut envoltar-se de gent popular a la ciutat, amb un gran teixit de relacions personals, i ha fet una campanya amb tots els luxes (a saber qui li ha pagat). A més, és un personatge que s'ha mogut moltíssim per tota la ciutat, i tenia el gran avantatge de tenir moltes portes obertes pel fet d'haver estat ja alcalde de la ciutat, abans d'estripar el carnet del partit socialista.

Les altres sorpreses de la jornada, han estat la gran patacada de les esquerres, començant pels Comuns, que es presentaven dividits enguany (TeC i Podem-ICE) que han passat de ser segona força (amb 6 regidors) a no tenir-ne cap. Tampoc han assolit els vots necessaris la CUP, que ha perdut l'únic regidor que tenia. L'altre partit que ha perdut la representació que tenia ha estat el PP, que passa de 2 a cap.

Un aspecte a destacar de les eleccions a Terrassa és la diferència pel que fa a percentatges de vot entre les municipals i les europees. Si a les municipals les forces independentistes (ERC, JxT, CUP i Primàries) tan sols assolien un 27'37% dels vots, a les europees, els dos únics representants independentistes (ERC i JxCat) aconseguien un 42'64%. És a dir, que molt vot independentista ha preferit votar a Ballart com a alcalde.