"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

divendres, 30 de desembre del 2022

Estambul (3).

 


Ahir vaig tenir un nou dia atrafegat a Estambul, movent-me d'aquí cap allà, de mesquita en mesquita (n'hi ha moltes, i moltes d'enormes), de mercat en mercat (del Gran Basar a mercats de carrer amb tot tipus de productes), del tramvia al bus, i caminant molt també.

Ahir vaig poder entrar a la mesquita de Santa Sofia, potser el lloc més emblemàtic i visitat d'Edtambul. Ho vaig fer al vespre quan ja no hi havia cues, tot i que sí que hi havia força gent. On no vaig poder entrar va ser a la mesquita de Sulthanamed (o mesquita blava), perquè al migdia vaig arribar que feien pregària i no es podia entrar, i al vespre ja era tancada.

Ahir també vaig fer un volt pel riu Bòsfor, fins a la banda asiàtica. Anar i tornar amb unes vistes magnífiques. Vaig fer el volt després de dinar en un dels restaurants que hi ha als baixos del famós pont de Galata. Val la pena, i més si tens taula exterior, per veure passar vaixells, o veure els pescadors al pont o als dos costats del riu.

Ahir m'hagués agradat anar a veure el partit de futbol del Besitkas, equip local, però no vaig poder comprar les entrades per internet i no em vaig voler arriscar a anar al camp i que ja no n'hi haguessin.

Abans d'anar al hostel vaig passar per un bar de xixes que havia trobat al Google maps, però quan vaig entrar i vaig veure que no hi havia ni déu, vaig decidir marxar. Els dos paios "curiosos" que eren a la porta d'entrada i que m'havien convidat a entrar en van insistir perquè em quedés a fer un te i xerrar amb ells (bé, amb un amb pinta de ionqui que parlava anglès), i així ho vaig fer. Vaig poder conèixer una mica millor Turquia i els turcs. I els que no són turcs que també són una pila.