"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 18 d’agost del 2022

7. Phnom Penh - Cambodja.

 

Hem passat per la capital cambodjana i hi he fet tres nits en un hotelaco que estava força bé de preu pel fet de ser temporada baixa. Jacuzzi, sauna, bany turc... Potser el fet que la piscina anunciada estigués tancada per manteniment va rebaixar el preu.

Phnom Penh és una gran ciutat (uns 2'5 milions d'habitants) que, tanmateix, no sembla tan gran. Serà pel fet que és molt extensa i que no hi ha gaires cotxes. La gent aquí és mou, bàsicament en moto (han desplaçat les bicicletes, que gairebé només fan servir la canalla), i mai tens la sensació de trànsit caòtic i col·lapse.

A Phnom Penh hi ha unes quantes coses interessants per veure: el temple de Wat Phonom (que dóna nom al la ciutat), el de Wat Ounalom, o la Silver Pagoda que és dins del complex del Royal Palace que, malauradament, vam trobar tancat. També val la pena fer un recorregut en barca pel riu Mekong quan cau la nit, i, per descomptat, la ruta del genocidi dels Khmers rojos. Els camp d'extermini als afores de la ciutat, i l'antiga presó i centre de tortura convertit en museu del genocidi. Aquí vam haver d'auxiliar una família a qui el fill va patir una baixada de tensió per la impressió del que allà va veure.

La història recent d'aquest país està molt tacada de sang i patiments, i els darrers 30 anys de govern del People's Party (liderat per un exkhmer roig renegat) han portat pau i un cert progrés, que per a la gran majoria dels cambodjana és més que suficient. Ara bé, tampoc te'n trobaràs gaires que vulguin expressar-te la seva opinió francament i lliure...

Gong gegant a la Wat Ounalom.

Façana del museu d'història nacional.

Escultura al pati de la universitat de Belles arts.



Una habitació de la presó de Tuol Sleng, actual museu del genocidi.

Monument al camp de la mort de Choeung El.

Ofrenes de la comunitat xinesa pel dia dels morts xinès.



Mercat nocturn.



Amb un policia turístic que parlava castellà perquè va viure 4 anys a Cuba.