El govern de la Generalitat va anunciar ahir que retallarà un 3% del sou dels treballadors públics (funcionaris, interins, substituts...), i han avisat que en el futur i poden haver noves rebaixes. La vicepresidenta, Joana Ortega, va "tranquil·litzar" al personal explicant que aquesta iniciativa és de caràcter temporal (1 any, 15 anys?) i que no quedarà consolidada. El que no ha pogut deixar clar és quan deixaria de ser temporal.
La vicepresidenta també va dir que es prenia aquesta mesura per tal d'evitar acomiadaments. Així doncs, personalment, he d'agrair al govern la seva decisió, i agrair molt especialment a tots els funcionaris amb plaça fixa, la seva solidaritat i comprensió. La vostra rebaixa salarial és la meva futura feina!
Em pregunto si arribarà el dia que s'hagi de repartir el treball. De moment no s'està fent, ja que hi ha més de 5 milions d'aturats (més de 700.000 a Catalunya) i sembla que la tendència és encara més negativa. Per què hi ha treballadors que fan jornades de fins a 10 o 12 o més hores, i n'hi ha que no troben feina? Si fa cent anys es treballaven deu hores, i fa 50 anys se'n treballaven 8, no tocaria ara treballar-ne 6 o 7? Per què anem endarrere i no endavant?
Sembla bastant inviable generar ocupació en el curt-mitjà termini per tota la massa d'aturats actuals. No seria més lògic repartir la feina? Cal que una persona que viu sola i no té hipoteques ni deutes, cobri el mateix i treballi les mateixes hores que una altra que manté a una família sencera?
Des de quant no tenir hipoteca o deutes és raó per cobrar menys?
ResponEliminaSi tens familia tens més dret a treballar que la persona que viu sola?
Interessant argument, demà aniré a demanar un préstem al banc, que així tindré més dret a treballar.
El problema amb treballar menys hores(cosa que jo recolzo) és que també suposa cobrar menys. Qui cobra 1000€ i paga una hipoteca igual no hi està del tot d'acord.
Mala sol.lució tot plegat.
Els calés se'ls van endeur els banquers i els polítics
Si tens família no has de tenir més dret a treballar que si no en tens, però segurament tindràs més necessitats, ja que no solament t'has de preocupar de les teves despesses, sinó de les dels teus familiars.
ResponEliminaNo es pot obligar a ningú a que treballi menys pel fet de viure sol, però si a mi em donessin l'opció de treballar menys hores, potser m'interessaria. D'igual manera, hi pot haver persones amb familiars al seu càrrec que necessitin treballar més hores per fer front a totes les despesses. Tenir despesses no és exclussiu de les famílies, però "normalment" té més despesses una familia que una persona sola.
En aquests moments de crisi tan crítics, segur que pocs estan disposats a renunciar a part del seu sou, però com es pot fer perquè els 5 milions d'aturats no ho siguin? Ho repartim la feina, o ens inventem 5 milions de noves ocupacions, cosa bastant difícil d'aconseguir pel que sembla.
Si acceptem que cal repartir la feina, i que això vol dir cobrar menys, només caldria un acord social, o legislar a favor, que encara seria molt millor: per exemple, si tens una hipoteca i optes, o bé et fan optar, a treballar menys hores i cobrar menys, hauries de tenir dret, automàticament, a allargar la teva hipoteca, per tal de pagar menys cada mes en la mateixa proporció que es redueix el teu salari, i així poder anar fent.
ResponEliminaPel què fa al fet que hagis de cobrar més si tens fills, jo crec que no té perquè ser ben bé així. De fet, ja passa que, si tens fills, pagues menys impostos. Això sí, l'educació i la sanitat dels nens ha ser gratuïta i de qualitat, i has de tenir flexibilitat per poder conciliar la vida familia
Així, afavoreixes tothom: al banc, perquè no li convé embargar-te el pis, a l'estat, perquè li convé que segueixis consumint i pagant impostos, a la seguretat social, perquè no li convé mantenir més aturats i necessita que segueixis cotitzant, i als pensionistes, perquè necessiten de gent que els pagui les pensions -almenys, mentre seguim basant les pensions en l'actual sistema piramidal, que a mi em sembla que acabarà petant, si no el canviem-.