Evolució de les plantilles docents del sector públic a Catalunya. |
Ahir, la Consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va anunciar (a bombo i plateret) que el proper curs hi haurà 1.000 nous docents (mestres o professors?) en plantilla a la funció pública. Interins, això sí, ja que d'aquesta manera s'estalviarà un 15% del sou que cobrarien aquests docents en el cas que fossin funcionaris. D'aquesta manera, la plantilla docent passarà de 64.073 a 65.073 docents.
Una bona notícia, si no fos pel fet que en els darrers cinc anys, s'han perdut més de 3.000 places de docents, tot i que no ha deixat d'incrementar el nombre d'alumnes. És a dir, que els centres públics porten prop de cinc anys patint els increments de les ràtio mestre-alumne, l'increment d'hores lectives als docents, la disminució de mestres de suport i de reforç, la manca de mestres substituts quan es produeixen baixes... i pretendre que millori la qualitat educativa amb aquests condicionants... sona una mica utòpic, no?
La "gran" notícia significa un increment de 8 milions d'euros del pressupost del departament. És a dir, de 4.139 a 4.147 milions d'euros. El que equival a un increment del 0'2%. Apustuflant! Tenint en compte que a molts treballadors públics ens han arribat a retallar fins a perdre prop d'un 30% de la capacitat adquisitiva...
Evidentment, millor 1.000 docents més que res, però al meu parer són del tot insuficients per cobrir les necessitats dels centres educatius, i molt probablement, les misèries actuals es poden pagar en el futur amb un empitjorament progressiu del nivell competencial dels nostres alumnes. Com bé deia aquell rector de la universitat de Harvard, Derek Curtis, "si creuen que l'educació és cara, provin amb la ignorància".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada