"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 29 de gener del 2015

Més impunitat, més injustícia. Absolts els 4 policies municipals implicats en la mort de Jonathan Carrillo.


(Extret del portal digital www.llibertat.cat).

L'Audiència de Barcelona ha absolt als quatre policies locals acusats d'agredir i provocar la mort d'un jove a Terrassa en 2009, així com als metges que li van atendre perquè no van ser informats del cop que s'havia donat en el cap.

La Fiscalia demanava penes de fins a quatre anys de presó per a quatre policies locals de Terrassa (Barcelona), dos metges i un infermer acusats de la mort d'un jove embriac, que va morir a causa d'un cop en el cap després de caure desplomat al sòl per la bufetada que li va propinar un agent, encara que la fallada no acredita quin d'ells va ser.

La mort del jove de Terrassa Jonathan Carrillo va ocórrer el 16 d'octubre de 2009, hores després d'ingressar en el servei d'urgències de l'Hospital Mútua de Terrassa, que va tractar el seu cas com una mera intoxicació etílica, sense practicar-li les proves que haurien detectat la lesió mortal en el seu cap.

Ara, l'Audiència absol a un dels agents acusats dels delictes d'homicidi imprudent i encobriment, així com de la falta de lesions en concurs amb delicte d'homicidi imprudent, i als altres tres dels delictes d'encobriment i d'omissió de perseguir determinats delictes dels quals se'ls acusava, i als metges i a l'infermer per no haver-se sostingut acusació contra ells.

Unes veïnes que asseguraven haver presenciat els fets van afirmar que van veure com l'agent Jonathan L. havia bufetejat al jove, fent-ho caure de manera letal.

Així i tot, en el judici, celebrat al desembre de l'any passat, l'agent va assegurar que no ho havia tocat i que van intentar ajudar al noi, que tirava escuma per la boca i queia.

Altres tres agents, també presents al moment del fatal incident, estaven acusats d'encobriment atès que van negar de la mateixa manera que l'agressió tingués lloc, i que en comptes d'això van informar al SEM que el jove havia caigut i s'havia copejat en el cap.

De la mateixa manera s'acusava a les tres doctores del centre hospitalari on va ser ingressat de no practicar-li les proves necessàries per detectar l'hematoma cranial que va registrar en caure.

En la sentència es determina que el jove mort es va apropar als agents cridant i gesticulant mentre realitzaven un operatiu, motiu pel qual ho van portar fins a un arbre, on fruit del seu estat d'embriaguesa es va llevar la samarreta i va intentar fer el mateix amb els pantalons, alguna cosa que els agents van impedir.

Un dels agents va decidir efectuar una denúncia administrativa, i “en un moment determinat de l'actuació, i sense que s'hagi pogut determinar el motiu, un dels agents va propinar una bufetada en la cara de Jonathan Carrillo, d'intensitat no determinada però en tot cas petita i que no va causar ni lesió ni marca alguna, que no obstant això sí li va fer caure al sòl”, segons reflecteix la sentència.

Com a conseqüència de la caiguda, el text apunta que el jove va impactar contra el sòl de cap atès que ho va fer a plom i sense posar cap tipus d'impediment com parar el cop amb les mans, la qual cosa ho va deixar inconscient, per la qual cosa un dels agents va sol·licitar una ambulància assegurant que “una persona que venia bastant posada, ha caigut aquí i tal i ara està inconscient”.

L'ambulància ho va traslladar al centre hospitalari, on es va derivar al nivell 2 d'urgències, on se li van realitzar les proves analítiques corresponents a l'estat d'embriaguesa que presentava, i que al llarg de la nit el seu estat de consciència va millorar i es van poder comunicar amb ell verbalment.

En la sentència també es determina que cap dels acusats va comunicar a cap moment que el jove va ser bufetejat, per la qual cosa no es va obrir cap recerca sobre aquest tema.

Malgrat això, s'assenyala que l'agent acusat de la bufetada, Jonathan ., assegura no haver copejat a la víctima mortal, sinó que simplement li va escorcollar, que el jove gesticulava sense parar i que havia fet l'intent de caure en dues ocasions abans de la fatal caiguda, testimoniatge que van corroborar els altres tres agents acusats d'encobriment.

Finalment, l'Audiència estima absoldre tant als quatre agents com a les tres doctores que van practicar les proves al centre hospitalari de Terrassa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada