"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

diumenge, 30 de gener del 2022

Bloody Sunday.

 












Avui es compleixen 50 anys de la massacre perpetrada per l'exercit britànic a Derry, Irlanda del Nord, durant una manifestació contra la llei que va aprovar el Parlament britànic que permetia empresonar sospitosos de pertànyer a l'IRA sense judici previ. 

Amb l'excusa del llançament d'algunes pedres a soldats de l'exèrcit britànic que controlaven la marxa, els soldats van respondre amb gasos lacrimògens, canons d'aigua, pilotes de goma, i foc real. Van morir 13 persones (6 menors d'edat) com a conseqüència de la salvatge resposta dels soldats britànics.

No hi va haver cap tipus de conseqüència per als soldats britànics per aquella acció, i no va ser fins l'any 2010, en un informe encarregat 12 anys abans pel primer ministre britànic, Tony Blair, que es va declarar l'exèrcit britànic culpable de la massacre.

dissabte, 29 de gener del 2022

El Soterrani: humor a la catalana.

 
















Ahir vaig anar a veure l'espectacle "El Soterrani" al teatre Victòria de Barcelona, al Paral·lel. Me'l va recomanar un amic que hi havia anat a la funció del mes de desembre. Sí a "la" funció, ja que només fan una representació mensual, el darrer divendres de mes. en aquest format "Legends" amb fins a cinc monologuistes i el presentador, amb gairebé dues hores d'espectacle. Diria que a algun petit teatre barceloní també es pot veure a tota aquesta colla de monologuistes catalanoparlants més assíduament.

Ahir van passar per l'escenari Marc Sarrats, Oye Sherman, Josep Català, Irene Minovas i l'osonenc Godai Garcia, a banda del mestre de cerimònies Manel Vidal. Em va faltar el gran Modji, però en tot cas, va ser una nit entretinguda amb l'humor sovint irreverent i destraler d'una creixent fornada d'humoristes-guionistes catalanoparlants.

Molt recomanable.

dijous, 27 de gener del 2022

Anècdotes escolars.

 


Aquesta tarda dos alumnes del meu grup (1r) hauran après una lliçó que mai oblidaran: Un d'ells m'ha demanat anar a fer un pipí. Cap problema. Resulta que quan sortia de l'aula ha animat un altre company a acompanyar-lo sense que jo m'adonés. El que m'havia demanat permís ha tornat al cap d'una estona (una mica llarga per al meu gust) i ha tornat al seu lloc com si res. 

Al cap d'una estona m'ha comentat que el company, a qui havia animat a acompanyar-lo (sense reconèixer aquest fet), estava trigant molt a tornar. Jo li he dit que no es preocupés que ja vindria, que potser en comptes de pipí devia estar fent popó. Al cap de poc el que ja era a classe ha tornat a insistir que el company trigava molt. Jo ja començava a tenir la mosca al nas. 

Així que quan un altre alumne m'ha demanat anar al WC li he dit que digués al que encara hi era que el mestre volia saber que què passava que trigava tant. En aquestes, entra el secretari i em demana que surti de l'aula. Surto i em trobo l'alumne que suposadament encara era al WC, assegut a fora, plorant. 

Em comenta el secretari que l'havia sentit cridar i plorar dins d'un WC, i que havia anat a obrir la porta que quedava atrancada. El nen li havia explicat al secretari que el company que l'havia animat a acompanyar-lo li havia tancat la porta a traïció sabent que quedava atrancada. Li he retret al nen que plorava que hagués marxat sense permís animat per un company, que a sobre l'ha deixat tancat. Al que l'havia tancat li he dit que no se sí puc confiar en ell quan li dono permís per anar al WC, i que a sobre no ha tingut el valor per reconèixer que havia deixat tancat el company tot i saber que el company encara era allà tancat (sort del secretari). 

És a dir, que els dos alumnes han pres decisions errònies i tots dos han patit per les decisions preses. Només queda explicar els esdeveniments a les famílies, però suposo que la lliçó ja està apresa. O no.

dimecres, 26 de gener del 2022

El "temazo" del dimecres. Rumba Tres - "No sé, no sé".

 

Els Rumba Tres són un grup de rumba barceloní que neix a Barcelona l'any 1970 en ple auge de la música rumbera gràcies a artistes com Peret, Los Amaya o el Pescailla, i van coincidir en el temps amb altres bandes de rumba com Los Chichos o Los Chunguitos, si bé els Rumba Tres estava composat per tres catalans (els germans Pere i Joan Capdevila, i Josep Sardaña), i no van cultivar la rumba canalla, o quinqui, dels altres. Tanmateix, també es van prodigar en xous televisius gràcies al seu èxit del No sé, no sé de l'any 1974.

dimarts, 25 de gener del 2022

El policia feixista que va agredir Jordi Borràs condemnat a un any de presó.

 












Aquest matí s'ha resolt el cas de l'agressió del policia nacional, inspector de la Brigada d'Informació, al fotoperiodista Jordi Borràs, el juliol del 2018, quan Borràs sortia de cobrir un acte polític al centre de Barcelona i el policia es va abraonar cap a ell trencant-li el nas, a banda de diverses contusions al cap i a les extremitats.

Finalment, el policia ha retirat la denúncia per agressions que havia interposat al fotoperiodista, i el jutge ha decretat un any de presó, i una indemnització de 7.000 euros. El fotoperiodista i la seva advocada s'han mostrat satisfets amb el fet que el jutge els donés la raó però han anunciat que lluitaran per la inhabilitació de l'agent.

Afortunadament, en aquest cas hi va haver testimonis, i fins i tot el policia va arribar a mostrar la seva placa policial (moment que va ser captat fotogràficament), tot i que en un principi el cos de policia nacional va mentir dient que es tractava d'un policia dedicat a feines burocràtiques d'oficines.

És notori que els cossos policials a Espanya estan plegats d'ultres i feixistes com l'agressor de Jordi Borràs. Tanmateix, tenen a la resta d'institucions (judicial, executiva, mediàtica...) a favor, i d'aquí la impunitat de la què gaudeixen. Tanmateix, aquesta vegada, al policia li haurà sortit una mica cara el seu matonisme.

diumenge, 23 de gener del 2022

Torna la Mitja de Terrassa.

 
















Aquest matí s'han tornat a disputar, després d'un any d'interrupció per la pandèmia, la Mitja Marató de Terrassa, i la cursa Santi Centelles (5 km.). Prop de 3.000 corredors s'han animat en un diumenge fred però assolellat, i entre els participants, algunes primeres espases del fons europeu i mundial. 

El favorit, el sorià Dani Mateo, ha complert amb els pronòstics vencent la cursa en un temps de 1:03'40'', 39 segons més ràpid que el segon classificat, el marroquí Jouad El Bissis (1:04'21''), i que el també marroquí Bilal Ziadi (1:06'50'').

Malgrat que l'organització havia dissenyat un nou circuit per afavorir millors marques, no s'ha superat el rècord de la cursa en mans del català Carles Castillejo, de l'any 2016 (1:03'30'').

dissabte, 22 de gener del 2022

Grimpada del pi de Matadepera.

 

Aquest migdia s'ha celebrat la tradicional grimpada al pi de les Festes de Sant Sebastià de la localitat vallesana de Matadepera. Diversos col·legues hi han participat, i algun s'ha endut algun premi. Tanmateix, cap s'ha apropat al temps del vencedor, el Jordi Autonell, que ha invertit tan sols 18 segons en escalar els 20 metres que separaven el terra del pernil penjat a la part superior del pi. Segons m'ha comentat el guanyador, anys enrere havia grimpat fins al pernil en 12 segons, però cal tenir en compte factors com el diàmetre del tronc, l'altura, el fred, i com de relliscosa és la fusta. En tot cas, tots hem quedat bocabadats amb l'exhibició del ja no tan jove bomber.

divendres, 21 de gener del 2022

Esquivant l'Òmicron.

 














Des de fa prop d'un mes, la variant Òmicron del virus de la Covid viu entre nosaltres, especialment a les escoles, on just abans de les vacances de Nadal va fer confinar el meu grup i molts altres, i que ara, passades les vacances, continua amb el seu alt nivell de transmissió. Les autoritats sanitàries, en vistes que aquesta variant no està resultant tan agressiva, pel que fa als efectes, com les anteriors, han decidit que prefereixen que els infants es contagiïn abans que haver-los de confinar cada dos per tres afectant la vida (laboral sobretot) dels pares.

Actualment no es confinen a penes grups, ja que cal que hi hagi un mínim de 5 alumnes positius, i això és bastant difícil que coincideixi en el temps. Entre el temps que triguen a fer els tests, els pares que no informen, i els asimptomàtics, difícilment coincidiran 5 alumnes positius alhora. Alguns grups s'han hagut de confinar, però molt lluny dels confinaments amb les altres variants.

En tot cas, al meu grup ja hi ha 5 alumnes confinats per casos dins del seu entorn proper (contactes directes), i a aquests s'hi han ajuntat alguns més que han faltat un o dos dies per virus estomacals... En fi, que estic sota mínims, resistint, i bastant resignat a agafar també aquesta variant tant transmissora. No tinc por perquè ja l'he passat un cop, i perquè tinc els dos vaccins. Que passi el que hagi de passar.

dimecres, 19 de gener del 2022

El "temazo" del dimecres. King Changó - "Melting Pot".

 

Els King Changó van ser una banda ska nord-americana amb integrants majoritàriament llatinoamericans, que va tenir certa repercussió a casa nostra a finals dels 90s amb una gira inclosa que els va portar per diverses sales catalanes i festes majors. Jo recordo especialment un concert a Tarragona a les Festes de Santa Tecla del 1998. I diria que encara els vaig veure en alguna altra ocasió però ara mateix no hi caic.

Feien un ska força accelerat però també ho combinaven amb cançons de ritmes llatins. L'any 2017 moria el seu cantant, i líder, "Blanquito man" d'un càncer cerebral. Tanmateix, sembla que continuen en actiu ja que van gravar algun videoclip durant el confinament, malgrat que el darrer disc d'estudi és de l'any 2000.

dimarts, 18 de gener del 2022

La podrida classe política catalana.

 












El diari Ara revelava en la seva edició d'ahir les escandaloses retribucions, sense treballar, que es van assignar els membres del Parlament de Catalunya l'any 2008. Una pràctica que continuava vigent des d'aleshores i que no s'han decidit a revisar fins que l'escàndol i la indignació no han saltat gràcies a la publicació al diari i a altres mitjans.

L'expresident del Parlament, el republicà Ernest Benach encara va tenir els sants collons de justificar-ho en declaracions a la televisió, tot dient que no es pot treure de context la decisió que es va prendre aleshores, que tenia sentit. En l'any que es va declarar una de les pitjors crisis econòmiques del darrer mig segle!!!

Els molt fill de putes es van assignar sous de parlamentari malgrat deixar de ser-ho, fins al dia de la jubilació. Amb un parell! Com si això passés amb qualsevol altre professió. N'hi ha per penjar-los pels collons! Quin fàstic de gent. 

Ens hem acostumat tant a que als polítics els votem i fan el que els surt de l'escrot durant els següents 4 anys, sense cap tipus de fiscalització o control, que no m'estranya que passin aquestes coses sense que ens assabentem.

dissabte, 15 de gener del 2022

Concertant-me a sobre.

 











Si el puto Covid ho permet, el 2022 penso rescabalar-me per tots els concerts als que no he pogut assistir durant el 2021. De moment, ja he estrenat el marcador a Bulgària, el primer dia de l'any amb un concert en directe a la plaça de l'Ajuntament de Plovdiv. De moment ja porto cinc entrades comprades per a concerts al llarg de l'any. Un del novembre fins i tot. També un al febrer a l'Auditori, al març al Palau de la Música, al Maig a Razzmatazz, al juny als Jardins de Pedralbes, i el que comentava del novembre a Razzmatazz també!

divendres, 14 de gener del 2022

Djokovic i l'obert d'Austràlia.

 













Déu n'hi do el serial que s'està vivint aquests dies al voltant de la possibilitat que el govern australià acabi deportant el tenista serbi Novac Djokovic a causa de l'entrada irregular d'aquest a terres australianes per disputar el primer Grand Slam de l'any. Aquest país, com la majoria, té la seva normativa per a l'entrada de persones per les fronteres, i actualment amb la Covid exigeix certificats de vaccinació o test PCR, que és el que ha aportat el tenista serbi, tot i que pel que sembla no hauria complert amb la normativa de no haver passat per cap altre país en els darrers 15 dies, i no haver tingut relació amb persones positives. Això ho va ocultar, i quan les autoritats australianes ho han sabut, li han retirat el visat i resta a l'espera de declarar davant de les autoritats.

No em sembla just que personatges com aquest s'aprofitin de la seva fama i diners per anar per la vida fent el que els rota. Em sembla perfecte que l'estat australià tracti a tothom per igual, i si Djokovic ha intentat entrar al país fent trampes, que el deportin i li apliquin les mateixes conseqüències que a qualsevol.

dimecres, 12 de gener del 2022

El "temazo" del dimecres. The Mamas & The Papas - "California Dreamin'":

 

Els The Mamas & The Papas van ser una banda de folk-pop nord.americana nascuts a la dècada dels 60's adscrits al moviment hippy i flower power. Un dels seus principals èxits va ser aquest California Dreamin inclosa a l'àlbum "If you can believe your eyes and ears" de l'any 1966.

dimarts, 11 de gener del 2022

Terrorisme d'estat.

 

 

Hi ha un personatge sinistre en la crònica político-policial de l'estat espanyol, l'excomissari de la Policia Nacional, José Manuel Villarejo, que està sent jutjat aquests dies a l'Audiència Nacional per diverses causes de quan encara treballava com a comissari de la policia i feia treballs privats presumptament ilegals.

Doncs resulta que avui, l'excomissari Villarejo, com aquell que no vol la cosa, ha deixat anar en seu judicial que l'atemptat del 17 d'agost del 2017 a les Rambles de Barcelona, es va produir amb el vist-i-plau dels serveis d'intel·ligència espanyols (CNI), i que el que es pretenia era fer un "ensurt" als catalans per l'auge de l'independentisme i la convocatòria del referèndum a l'octubre d'aquell mateix any.

Vaja, que de ser cert el que declara l'excomissari, estaríem parlant d'un atemptat d'estat amb 16 víctimes mortals. El cert és que no sé si el paio aquest té o no gaire credibilitat, però també és cert que la (in)justícia espanyola mai ha tingut cap interès en investigar a fons aquell atemptat i les relacions entre el presumpte ideòleg (Es-Satty) i els serveis d'intel·ligència espanyola.

dissabte, 8 de gener del 2022

Mr. Bean (Rowan Atkinson): un dels millors pallassos de la història.

 

El passat dimarts TV3 va oferir un reportatge molt interessant produït per la televisió pública anglesa, la BBC, sobre un dels fenòmens televisius més impactants de la història de la "caixa tonta". El primer capítol de Mr. Bean, aquest personatge odiós, immadur, transgressor, desgraciat i entranyable, es va emetre al Regne Unit el vespre d'any nou de 1990. Segons explicava en Rowan Atkinson, no estava previst gravar més capitols que l'emès aquell dia, però degut al gran èxit d'audiència i d'acceptació, els van demanar que gravessin nous episodis, fins arribar a un total de 14, a banda d'algun especial, un parell de pel·lícules, i fins i tot una sèrie de dibuixos animats per a la canalla.

L'actor va protagonitzar un dels millors moments de la gala inaugural dels JJOO de Londres l'any 2012. No l'havia vist fins el passat dimarts quan arrel del reportatge vaig saber d'aquest gag. Imperdible. Mr Bean en estat pur.

dijous, 6 de gener del 2022

Xavier Roig: "El nostre idioma no té adversaris" (article censurat pel diari Ara).

 

(Totalment d'acord amb l'analisi que fa el Xavier Roig sobre la situació de conflicte en que es troba la llengua pròpia de la nostra nació).

(Nota: Aquest article s’havia de publicar el 23 de desembre del 2021 al diari ARA. Per motius que se m’escapen, però que m’imagino, el van censurar. Aquell mateix dia vaig deixar de ser col·laborador del diari per voluntat pròpia. Però d’aquest incident, gravíssim al meu entendre, en parlarem la setmana vinent. De moment llegeixin l’article censurat i jutgin vostès mateixos.)

Les solucions al retrocés del català no són fàcils. Ni evidents. Les accions a prendre hauran de ser multidisciplinàries ja que els fronts sobre els que caldrà actuar són diversos. Ara bé, dit tot això cal, al meu entendre, definir i tenir clars determinats fets que, per mor a la tradicional por catalana a no caure simpàtic, no es denuncien amb prou rotunditat i claredat.

El bilingüisme és un parany. Ja en parlava Josep Pla en un magistral article a Destino l’any 1957. “El bilingüisme és una tragèdia indescriptible…”. La institucionalització del bilingüisme només ha servit perquè els que no vulguin aprendre el català no ho hagin de fer. El bilingüisme porta a que una llengua es mengi l’altra. I si no, que algú ens posi un exemple on això no hagi tingut lloc.

El català té enemics, no pas adversaris. Molts catalans, començant per la classe política, pequen de la tradicional pusil·lanimitat que ens caracteritza. Això s’ha d’acabar. L’individu o organització que va contra la meva cultura i que, no ens enganyem, la vol veure desapareguda, no és un oponent ni un adversari polític. És un enemic. I no valen tebiors. Ni Ciutadans ni el PP ni Vox són anticatalanistes. Són, simplement, anti-catalans. Si a França algú actués com ells ho fan, serien anti-francesos, no pas anti-francesitzes. Contemporitzar no és una opció, i això també val per a la premsa. Que l’actitud pot comportar enfrontaments i certa divisió social? Esclar! No es guanya cap guerra sense enfrontaments. Tan pacíficament i civilitzadament com vulguin. Però radicals i amb vocació de confrontació. O es pensen que als quintacolumnistes se’ls combat amb lliris?

Una classe política venuda. La societat catalana no alberga un percentatge elevat d’anti-catalans -no més que en d’altres països-. Però la classe política sí que n’alberga perquè no representen veritablement la ciutadania catalana, sinó que estan a salari del partit. Els diputats els nomena el partit i l’electorat només els referenda votant la llista tancada. Els partits no catalans (a saber: Vox, PP, PSOE a Catalunya) col·loquen a les llistes a individus lleials a l’amo. I l’amo està a Madrid. Són allò que coneixem com a botiflers. Per tant, no cal sorprendre’s quan el senyor Illa o Iceta actuen de forma vacil·lant. Defensen el seu salari. Ens trobem amb la paradoxa que els diputats d’un país centralista, com pot ser França, defensen molt millor els interessos del territori que no pas aquí. Perquè, a França, París no pot entaforar un esbirro a cap llista local -el partit es deu al diputat, no a l’inrevés-. En conclusió, a Catalunya tenim un problema molt greu i del qual la llengua n’és el cas paradigmàtic: tenim l’enemic a casa.

La immigració. El volum enorme d’immigració que ha rebut Catalunya els darrers vint anys costa d’integrar. I més sense eines (lleis). Pel que fa a la llengua convindria no enganyar-nos. La immigració hispanoamericana tria Espanya per l’idioma -altrament anirien a llocs més civilitzats- i arriba a Catalunya sense interès d’aprendre el català. És això criticable? No. Simplement no fa falta. Quins països va triar majoritàriament l’exili català? Hispanoamèrica, per no haver d’aprendre un idioma nou. Que potser han après flamenc els catalans que treballen a la regió de Brussel·les? Aleshores, per què han d’aprendre català els hispanoparlants?

I tot plegat sense lleis a favor. És evident que l’espanyol està present a Catalunya com a llengua. Però no ve de lluny, no ens enganyem. No ha estat mai llengua estesa de fa segles, com els enemics repeteixen ad nauseam. El meu avi, nascut a Sarrià, tenia serioses dificultats per parlar espanyol. Orwell va necessitar un diccionari per bellugar-se amb comoditat per Barcelona. El monolingüisme català oficial que propugno equivaldria a oprimir l’espanyol? No. Voldria dir que l’equiparació 50/50 s’hauria acabat. Voldria dir tenir eines legals per poder fer discriminació positiva sobre el català sense contemplacions ni pors. Perquè l’espanyol no necessita protecció.

Conclusió. Tot això que he enumerat no parla de solucions. Parla d’obstacles que, al meu entendre, si no es tenen explicitats, faran que qualsevol solució que es vulgui implementar sigui incompleta. Cal començar a ser clars i desagradables. Perquè el tema s’ho mereix. I no guanyarem res amb contemplacions. Quan algú, als Estats Units, demana discriminació positiva per als blancs tothom té clar que està davant d’un feixista. A Catalunya, entre la classe política -no entre la població, majoritàriament per sort- hi ha massa venuts, caragirats, renegats, disposats a practicar una sort de feixisme lingüístic si l’amo els ho mana.

dimecres, 5 de gener del 2022

El temazo del dimecres. Goran Bregovic amb les veus búlgares - "Ederlezi".

 

Enregistrat a la Basílica de Sant Francesc d'Assís, a la regió italiana d'Umbria, aquesta cançó tradicional de la comunitat gitana als Balcans, és d'una bellesa esfereïdora. Pugeu el volum i gaudiu de les meravelloses veus del trio de cantants búlgares. Sublim! I jo l'he escoltat en directe!!!

dimarts, 4 de gener del 2022

Gaudir menjant i bevent a Bulgària.

 

Entrant de diferents boles (formatge amb espècies, sanfaina, bolets...)

 

Aquests dies d'estada a Sofia i Plovdiv, he pogut tastar alguns menjars i beures de la zona, una de les activitats que més m'agraden dels meus viatges. El cert és que Bulgària és un bon lloc per a gurmets. Potser el fet de ser cruïlla de cultures i tradicions culinàries el fan tan ric gastronòmicament parlant. 

També m'ha agradat comprovar que també cuiden molt el que beuen, i cada cop tenen més força els vins autòctons, boníssim el vi negre, i tenen molta cultura cervesera també amb cervesa local i cervesa d'importació, sobretot txeca i alemanya. Tampoc era difícil troba la nostra Estrella Damm.

El cafè també el fan amb màquina i sempre és bo, i com que tenen una important comunitat turca, no es difícil trobar locals on facin te i on venguin pastisseria típica àrab.

En definitiva, un país per menjar-se'l i beure-se'l.


Espècie d'hamburguesa de carn de pollastre i porc farcida amb formatge.

Boles de formatge especiades i pa grec.

A Bulgària també es poden menjar bones pizzes.

Al local que hi ha sota la mesquita de Plovdiv, tot tipus de tes i pastisseria àrab.

Porc al forn amb ceba, pastanaga...

Les sopes també les fan ben bones.

Baklava, un plat tradicional amb trossos de diferents carns esofades amb arròs i llegum.

Què dir de la ràkia... Dolça, anisada, boníssima.

Un país on gaudir de les moltes cerveses.

dissabte, 1 de gener del 2022

Bulgària - Plovdiv.

 

Mesquita Dhzumaya amb la pastisseria-teteria a sota.

He passat 4 nits a Plovdiv, la segona ciutat més poblada de Bulgària, i un centre turístic de rellevància. Ideal per passar-hi uns dies i podent fer moltes coses sense sortir del centre de la ciutat.

La ciutat encara guarda prou dignament alguns vestigis de l'època romana (teatre, grades de l'estadi, i alguna ruïna més), i el barri antic amb uns quants exemples d'edificis del segle XVIII i XIX molt ben conservats.

També hi ha un barri emergent tipus el Born de Barcelona amb molts restaurants, cafeteries, i botigues amb molt d'estil.

Malauradament, no he trobat referències a un dels meus ídols d'infantesa, i que em dóna malnom (i al bloc també), Hristo Stoichkov, que va néixer a Plovdiv. Ni una estàtua, ni un carrer, ni un pavelló amb el seu nom. No sé, potser deuen esperar a que morí per fer-li tots els homenatges. (No crec que hi hagi gaires búlgars més universals que l'Stoichkov).

Per cert, que a Plovdiv he viscut l'acomiadament del 2021 i l'arribada del 2022, i he de dir que vaig gaudir força a un restaurant local que aquella nit tenia animació amb un Punxadiscs, i els balladors espontanis. Vaig gaudir molt veient el ball tradicional d'aquesta zona dels Balcans, que s'ajunten de les mans fent una llarga filera que va fent voltes.



Porta d'entrada d'Hisar Kapia.


Animació de nit als carrers del centre.

Entrada de l'església ortodoxa de l'Assumpció de la Mare de Déu.


Vista panoràmica des de les ruïnes de Benet Tepe.

Façana del Museu Arqueològic.

El teatre romà.

Plaça de l'ajuntament.

Grades de l'antic estadi romà.

Pista de gel al parc del Tsar Simeon.