"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

diumenge, 2 d’abril del 2023

Bitlles catalanes.

 


Aquesta passada setmana a l'escola on treballo hem celebrat la setmana cultural. Tres dies de tallers, espectacles, sortides, i molta convivència. El taller que vaig organitzar va ser el de "bitlles catalanes", un esport tradicional que a casa nostra es té referència des de finals del segle XIV.

La particularitat de les bitlles catalanes és que el joc consta de sis bitlles i tres bitllots, que són els que es llencen sobre les bitlles amb l'objectiu de tirar-ne cinc a terra, per obtenir la màxima puntuació (10), i en el cas que no siguin cinc, que siguin el màxim possible.

El joc va tenir molta popularitat fins l'any 1939, amb la fi de la guerra civil, en que es van prohibir els jocs d'apostes i les bitlles van perdre popularitat i interès. Tanmateix a alguns pobles no van deixar mai de jugar, i afortunadament s'ha mantingut la tradició viva fins a dia d'avui, en que encara se celebren competicions i tornejos.

4 comentaris:

  1. Al Pallars fa uns 40 anys encara havia vist com als pobles, als vespres d'estiu jugaven a unes bitlles molt rudimentàries amb una bola grossa i encara més rudimentària.
    Més endavant vaig comprovar que es va deixar de jugar i les bitlles van quedar arraconades als magatzems dels ajuntaments.
    Per sort, els han tret la pols i darrerament les han tornat a recuperar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Els jocs de punteria amb bitlles, bitllots o boles són populars arreu del planeta diria. I sí, sempre és bonic veure com es mantenen tradicions.

      Elimina
  2. Què bé que els nens tornin a jugar!.

    Bona tarda, Risto.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Malauradament, el carrer ja l'han perdut. Hauran de jugar a l'escola.

      Elimina