Aquesta tarda se celebra a Barcelona una gran manifestació en defensa del "model d'escola catalana", i com a mostra de rebuig a les imposicions del govern i de la justícia espanyoles, que ataquen el model d'immersió lingüística en català amb l'interès, bàsicament polític, d'"espanyolitzar" (Wert dixit) els alumnes catalans.
Personalment, abomino del model d'escola catalana, però si hi ha alguna cosa positiva que se'n pugui destacar, sense cap mena de dubte, és l'important tasca de cohesió social i d'integració dels nouvinguts que s'ha dut a terme al llarg d'aquests darrers 30 anys. Molt probablement, de no haver existit la immersió en català, avui la nostra societat estaria més dividida i fragmentada.
Afortunadament, avui en dia la societat catalana no està massa fragmentada per raó de la llengua (tot i que només cal passejar per diferents barris d'una ciutat com Terrassa per qüestionar-se aquest raonament), ja que pràcticament el cent per cent de la població pot entendre i/o fer-se entendre en català i/o castellà.
En canvi, la fragmentació per raó socio-econòmica i/o socio-cultural és més que evident. I en aquest sentit, el model d'escola catalana no ajuda gens ni mica a canviar aquesta realitat. La doble xarxa d'escola pública/escola privada-concertada, garanteix la perdurabilitat d'aquesta fragmentació, i més tenint en compte la situació d'escanyament continuat que viu l'escola pública d'uns anys ençà.
Crec que la qüestió està molt clara. Si volem una societat catalana justa i equitativa, hem de començar educant equitativament i justa. La igualtat d'oportunitats educatives garanteix, o afavoreix, una major justícia social. La selecció, distinció, segregació, fragmentació, educativa condueix a la injustícia social actual.
Tant que ens omplim la boca lloant el model educatiu finlandès, doncs ja seria hora de començar a copiar-lo una mica. I podríem començar per garantir l'educació pública universal de qualitat, on les diferents classes socials/procedències/nivells culturals es barregin i hi hagi una autèntica igualtat d'oportunitats.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada