"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dilluns, 13 d’abril del 2020

Caramelles a Viladecavalls.

Caramellaires a Viladecavalls cap als anys 40. Entre aquests, el meu avi, Miquel Marcet i Bigordà.























A mi la Setmana Senta em transporta a la meva infància i en el record hi veig els grups de caramellaires al poble dels meus avis, Viladecavalls, que arribaven amb carro al davant de Can Benet, la casa dels avis, on cantaven quatre o cinc cançons i passaven la barretina. En acabat els avis materns, la Dolors i el Miquel, treien galetes i moscatell, i un cop fet el refrigeri, els caramellaires continuaven la seva ruta per altres cases del poble.

També recordo alguna missa i el dia de rams, que sortíem amb una branca d'olivera o d'algun altre arbre que no recordo, que devia portar el meu avi de l'hort o la vinya. No m'agradava gaire la missa, però per Setmana Santa tenia aquest caràcter especial i feia gràcia poder anar amb un tros de branca a la mà.

Per altra banda hi havia la Mona, que acostumava a ser en forma de pastís per part del meu tiet Josep, i en forma de regalet per part de la tieta Elvira. Recordo haver tingut algun súper pastís d'aquells completament fets de xocolata negra, amb algun nino de decoració. Recordo especialment una casa dels barrufets.

La veritat és que des que els meus avis ja no viuen, he perdut del tot la tradició d'anar al poble a escoltar caramelles, però sí que he vist algun any les de Súria per contactes amb castellers d'aquest poble bagenc. Allà són l'element cultural més important del poble i molt jovent hi participa. Fa goig veure com es mantenen les tradicions.

6 comentaris:

  1. Doncs sí, sembla mentida com algunes tradicions sobreviuen amb el temps i els canvis de prioritats de la gent. Però algunes que semblaven condemnades sembla que repunten i tot, tu.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Diria que a Catalunya hi ha un important sentiment identitari que ens porta a mantenir les tradicions. I sentiment identitari no té perquè voler dir excloent com alguns volen fer entendre.

      Elimina
  2. Tenim uns records semblants. Els meus encara més antics. I jo era un dels vailets amb barretina que anaven de casa en casa, amb la cistella cantant caramelles.
    L'antic poble de Sants aleshores conservava el seu tarannà, més que ara.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo recordo cançons que es cantaven gràcies a les caramelles. Tanmateix, mai vaig participar-hi. Potser aleshores no m'interessava gaire, però ara penso que ho recordaria amb nostàlgia.

      Elimina
  3. El meu pare també hi és, i per la gent que hi ha,i sobretot pel Mossèn Antòn, que va arrivar al poble cap el 1946/47, la foto és entre 1949/1954.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres, merci per la informació. De quina casa era el teu pare?

      Elimina