"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

divendres, 8 de juliol del 2011

Meravelles de la naturalesa a Catalunya. Muntanya de sal de Cardona.



El passat dimecres vaig anar d'excursió amb els companys mestres de l'escola on treballava a visitar Cardona, a la comarca del Bages, el seu castell Parador, i la montanya i les mines de sal. Està clar que no cal anar molt lluny per veure coses meravelloses i úniques. No sé exactament el nombre de visites que rep la mina de sal de Cardona, ni si hi ha gaires turistes interessats a visitar-la, però la veritat és que pels catalans hauria de ser una visita d'obligat compliment, al nivell de la montanya de Montserrat, el parc d'Aigüestortes, la Costa Brava, o la zona volcànica d'Olot.

Ens van explicar que la montanya de sal de Cardona és una de les tres úniques montanyes de sal del món juntament amb les que hi ha a Colòmbia i Romania. La montanya sobresurt més de mil metres de terra i a saber els kilometres de profunditat salínica que pot arribar a tenir. Les excavacions en aquesta mina es van aturar fa prop de vint anys quan s'havia arribat als 1300 metres de profunditat. La manca d'oxígen i les elevades temperatures feien molt difícil l'extracció de sal, i poc rendible la mina. A dia d'avui es continua extreient sal de les mines de Balsareny i Súria, a profunditats menors.

També ens van explicar que a tota la zona de la Catalunya central fins als Pirineus i la zona nord d'Espanya hi ha molta sal al subsol, ja que fa milions d'anys aquesta àrea havia estat coverta per l'oceà Atlàntic que va anar reculant per evaporació. O sigui, que no cal que patim gaire per les reserves de sal, perquè en tenim a cabassos sota els peus. I s'hi troben diverses sals: potàsica, sòdica, i magnèsica.

Al llarg de la visita per les mines, veus les diferències en el color, la forma, la textura, i fins i tot el sabor, entre els diversos tipus de sals que hi ha formant la roca. Per tot arreu. A les parets, al terra i als sostres. És per això que les galeries i els túnels que les uneixen són un espectacle excepcional de formes i colors, amb un munt d'estalagtites i estalagmites que s'han anat formant amb el pas del temps per la solidificació de les aigües salades que s'escolen per la roca. Un espectacle digne d'admirar! No us el perdeu!

2 comentaris:

  1. És cert que val la pena la visita a les mines de sal de Cardona. Fa tretze anys que hi vaig anar amb una escola on treballava llavors i en guardo molt bon record; sobretot de la baixada en jeep fins a l'entrada de la cova, que va agradar molt als nens.
    Salutacions d'un company de feina i de ciutat.

    ResponElimina
  2. Benvingut al blog Jeremias,

    quines coses tenen els nens, s'emocionen amb coses que els grans trobem la mar de normals i corrents, o "tonteries", i no s'interessen pel que realment "volem" que s'interessin... no t'estrany que molts d'aquells nens no es recordin de res de les mines, excepte de la baixada en jeep.

    ResponElimina