"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dimarts, 5 de maig del 2020

75 anys de l'alliberament de Mauthausen-Gusen.

Imatge del dia de l'alliberament  amb presos saludant els soldats nord-americans que els havien alliberat (1945).





























El 5 de maig del 1945, tropes de l'exèrcit nord-americà alliberaven el camp d'extermini nazi de Mauthausen, al nord d'Àustria. El camp es va obrir l'any 1938 per internar-hi els opositors al règim nacionalsocialista. Per aquell camp van passar milers de presos, sobretot jueus, però també gitanos, homosexuals, republicans catalans i espanyols, i resistents de diverses nacionalitats.

Una dels republicans catalans que hi van morir, va ser un familiar meu originari de Monistrol de Calders, el Rafel Catot Sallas, que hi morí l'any 1942 després de patir l'exili com a perdedor de la Guerra Civil a Espanya, i d'allistar-se a l'exèrcit francès on va haver de combatre l'ocupació nazi de França, sent detingut a Estrasburg i enviat a Mauthausen. Concretament al camp annexe de Gusen, un dels més terribles.

A Mauthausen-Gusen als presos els feien treballar com esclaus a la pedrera, i en altres feines. La periodista Montserrat Roig va calcular que unes 2.000 persones provinents dels Països Catalans van deixar la vida en aquest camp d'extermini nazi.

1 comentari:

  1. La nostra generació no ens traurem mai del cap aquests horrors.
    Que siguin els penúltims!Perquè al darrere n'hi ha hagut més.

    ResponElimina