"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

diumenge, 20 de març del 2011

Falles


Ahir, 19 de març del 2011, Sant Josep, dia del pare, es va celebrar la popular "cremà" de les Falles de València. Són al voltant de 380 falles (amb els seus Ninots) repartides per tota la ciutat, i a les ciutats i pobles veïns.
No sé quants anys de tradició tenen aquestes festes, però em sembla una mica exagerat els calers que es gasten els valencians en unes figures que només lluiran al carrer un parell de setmanes, i que finalment seran cremades. Hi ha un concurs oficial de figures i no sé quantes hi participen, però sí que sé que una figura de les grosses pot arribar a costar més de 250.000 euros, que es diu ràpid. 250.000 euros són molts calers i es poden fer moltes coses amb aquests diners.

A més, pel que se veu, les figures les realitzen artesans fallers, que cobren per la seva feina. O sigui, que de popular res. Qui més paga, més possibilitats té de guanyar el concurs, així que la gràcia deu estar en saber recaptar els fons necessaris per poder pagar a l'artesà més bo i tenir al jurat del concurs ben content.

Sembla ser que enguany hi ha hagut alguna entitat fallera que ha decidit fer-se la falla d'una manera més alternativa, sense necessitat d'invertir una "morterada" en aquesta. Degut a la crisi han hagut d'optar per una solució més econòmica i popular. A veure si en el futur més entitats prenen exemple i imiten aquest gest. Segur que els sortirà més baratet i que disfrutaran el doble, i amb els calers estalviats podran fer un munt de coses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada