"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dimarts, 27 de setembre del 2011

Cara de tonto.

Aquesta cara se'm va quedar aquest diumenge al migdia després de l'actuació dels Minyons a les festes de La Mercè de Barcelona. I és que carregar un 2d9fm després d'haver descarregat els dos anteriors de la temporada és, com a mínim, decepcionant. I haver de baixar les pretensions inicials de fer tres castells de nou, per una sola persona... frustrant, per no dir una altra cosa.

Hi ha uns quants indicadors d'alerta encesos, i convé solucionar (buscar solucions) alguns problemes d'aquí a final de temporada si no volem acabar pitjor del que vam començar. Sembla que el dos cada dia va a pitjor, i la trajectòria dels darrers anys amb aquesta estructura indica que els problemes no se solucionen. Al cinc no li agafem la mida per molt que l'assagem. Tres quarts del mateix passa amb el quatre. Els castells amb pilar s'han convertit en una autèntica loteria que mai saps si tocarà cara o creu (o canviem les manilles o canviem el quart, però no pot ser que no es pugui parar quiet allà dalt). Els castells nets estan ben lluny de ser una possibilitat real (per ser-ho, s'han de començar a treballar al mes de febrer, i a poder ser amb un assaig específic dels troncaires). I els "papinos" no els podem assajar amb garanties tant com convindria per manca de personal a assaig...

Potser el meu problema es que em fixo massa en la colla "supercampiona" i això no em permet tocar de peus a terra. Però la seva exhibició al nostre costat a la plaça Sant Jaume, em va provocar una enveja terrible, i molts interrogants. Tampoc aspiro a que la nostra colla es converteixi en una mena d'equip professional com el de Vilafranca per guanyar a cada plaça, però crec que els Minyons hauríem de poder aspirar a plantejar-nos una gamma àmplia de castells al llarg d'una temporada, i no limitar-nos a fer algun 2d9fm, algun pd8fm, i a buscar el 3d10fm salvador de cada temporada. Quant fa que no assolim castells com el 5d9f, el 4d9fa, el 3d9fa, el 4d9... I quan ens podrem plantejar nous reptes com el 2d8, el 9d8, el 3d9, el 3d8ps?

El problema de l'envelliment d'alguns castellers de tronc claus és evident. I el més probable és que fins que no els substituïm la cosa no millorarà. I que els substituts els haurem de buscar/formar a la casa, ja que no som colla amb el potencial, ni el morro, per fer fitxatges d'altres colles. Doncs potser que ens hi possem i comencem a treballar amb noves cares de seguida. Potser que accelerem l'aprenentatge dels nous amb més assaig, i assaigs específics si convé. Potser que ens fixem en el que ens arriba al pati d'assaig i mirem d'aprofitar-ho al màxim. Segur que hi tenim gent molt apta que mai tenen l'oportunitat de demostrar-ho.

Tot i la foscor que contemplo en aquests moments, estic segur que d'aquí a final de temporada ens queden unes quantes alegries pel davant. Tenim l'objectiu clar de descarregar el 3d10fm que va quedar en carregat l'any passat, i tornar amb el pd8fm (potser a Girona que és on sempre es descarrega), i qui sap si d'aquí a la diada haurem trobat la formula per encaixar el pilar en un 3 o un 4 amb folre... Va, segur que sí!

5 comentaris:

  1. Jo també sóc optimista pel que queda de temporada, però no pas pels 10 anys vista que ens esperen. Sí, evidentment podem anar tirant i segur que ens en sortirem perquè som boníssims, però no tant com ho podem arribar a ser.
    Ens aniria de perles un tercer dia d'assaig i picar pedra, i molta.
    Innovar amb tècniques d'assaig perquè els temps canvien i en hem d'adaptar al que tenim.
    Però sobretot sobretot, anar tots a una i mirar pels Minyons. Siguem els que siguem, hem de ser una única força, sense estrelletes i a per la feina!!!

    ResponElimina
  2. Collons nano! Que pessimista! Crec que en una petita part tens raó, però la meva opinió és que bàsicament ens falta confiança en nosaltres mateixos com a colla. Aquesta frase final sobre el pilar de 8 així ho denota, "el pd8fm (potser a Girona que és on sempre es descarrega)", tots hauríem de pensar molt en això que acabes de dir. Ens veiem a assaig!

    ResponElimina
  3. Una mica de baselina al final, però el contingut brillant; subscric el q penses. Molt b, risto, continua rondinant.

    Depor

    ResponElimina
  4. Potser en algunes coses tens raó. Però et convido a mirar quanta gent nova s'ha estrenat al tronc (que a vegades, erroniament, sembla l'unic que importa) els ultims 3 anys, crec que n'hi ha molts, i més, potser, que n'hi hauria d'haver. I estic amb el marc, ens falta confiança en nosaltres mateixos

    ResponElimina
  5. Incorporacions al tronc en els darrers 3 anys: Cèlia (4 i 5), Jessica (4 i 5), Bru (4), Marc Codera (4 i 5), Enric Ferrer (3,4 i 5), Ona (pilar, 3, 4 i 5), Zambrana (2, 3, 4 i 5), Marc Casanovas (4), Aida (5). I em sembla que fins aquí els que jo recordo. Poques incorporacions a castells com el pilar, el 2 i el 3. Curt ventall de castellers que puguin fer un 4 o un 5 en qualsevol moment de la temporada (per exemple, la colla vella pot tenir a 8 persones per pis per fer un 4d8 en qualsevol moment).
    El tema de la confiança en nosaltres mateixos també va en funció dels resultats. Després de festa major era superoptimista. L'evolució de la temporada m'ha tornat a la realitat d'altres anys de veure que no millorem amb algunes estructures (pilar, 5, castells amb agulla, 2), i que ens apropem al final de la temporada amb el mateix de sempre, és a dir, aspirant a fer el 3d10fm i poca cosa més. Un 2 amb massa probabilitats de no descarregar-se, un pilar que és una loteria i mai acabem de lligar bé, i etc., etc.
    Ja intentem confiar, ja, però es que passen els anys i no es visualitza cap canvi significatiu... Tampoc tinc clar que hi hagi solucions a curt termini, però com a mínim m'agradaria pensar que s'està treballant bé pel futur. Ara, recórrer a velles glòries per salvar la papereta...

    ResponElimina