"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dimarts, 4 d’octubre del 2011

Minyons a Reus: cal fer pilars de 7?


Aquest dissabte al Mercadal de Reus els Minyons vam tornar a experimentar aquella sensació estranya que et deixa haver fet una més que meritòria actuació de castells, amb l'entrebanc final del pilar. Després de descarregar un magnífic 3d9f, un sorprenentment segur 5d8, i un correcte 3d8p, vam tornar a carregar el pd7f quan l'anxeneta ja arribava al folre. Afortunadament, doncs, aquesta caiguda no afectarà excessivament la confiança de la més peque de totes, però no podem jugar amb foc a un mes vista de Girona i amb la Diada a tocar.

Crec que aquesta escena s'ha repetit ja en massa actuacions com per no començar a preocupar-se. Avui, mirant les estadístiques amb el pd7f, m'adono que es tracta d'un dels castells folrats amb més caigudes de la nostra història (18 des del 1999), i amb un percentatge de caigudes (carregats i intents) molt elevat (29%) en comparació amb el de 6 (7%), o amb d'altres estructures folrades (2d8f - 2'5%, 3d9f - 7%, 4d9f - 7%, deixant a banda els papinos com el 4d9fp, 5d9f, 3d10fm o 2d9fm que acostumen a tenir uns percentatges més elevats de caigudes.

Tot i que enguany semblava que definitivament li havíem agafat la mida al pilar (4 descarregats - 2 carregats), aquest nou entrebanc ens ha de servir per obrir els ulls i reflexionar una mica. Està clar que alguna cosa falla. Potser és el terç que no acaba de treballar bé amb les mans, ja sigui per manca d'entesa amb les mans o per les característiques físiques. Potser són les mans que fallen i no poden parar al terç. Potser tenim un tronc que no dona la talla quan s'ha d'enfrontar a pilars superiors al de sis. Potser és tota la colla que transmet la seva desconfiança als pilaners després de tantes decepcions... En tot cas, sembla evident que la tècnica no ha sabut/pogut trobar les solucions adequades a aquests problemes. Cal, doncs, continuar exposant-nos a noves decepcions amb aquest castell? Jo crec que no. A Girona, si tot va bé cal anar a pel de 8, però no cal temptar la sort abans amb nous intents de pd7f. I per la Diada si ens el podem tornar a plantejar al final de l'actuació, doncs hi tornem, però siusplau, no hipotequem el que resta de temporada amb aquest castell "maleït".

Hi ha alguna possibilitat de canviar aquesta tendència negativa amb els pilars superiors al de 6? Sembla evident que el problema el tenim en l'encaix de les mans amb l'Àngel. Hi ha solució per aquests problemes d'encaix? Pot l'Àngel millorar tècnicament? Sí. Com? Amb molt més assaig de pinyes i folres, i fins i tot fent-li fer algunes proves d'altres estructures a segons per habituar-se a treballar amb les mans. Treballant el pilar a la xarxa amb l'Àngel al segon pis i quatre o cinc mans solament.

També sembla bastant evident que l'Àngel acostuma a quedar mal lligat als folres i manilles per la seva alçada, o la manca d'envergadura de la gent de folres i manilles. Té això solució? Més difícil. O ens busquem a un altre segon/terç, o ens busquem unes altres mans, o ens busquem a un baix i un segon que no passin d'1'60 m. Deixo aquesta proposta per qui pugui interessar (de fet no soc l'únic que la contempla): pd7f amb l'Albert Crespi de baix i el Mayolas de segon, i pd8fm amb el Crespi, el Mayolas i el Franc Puig. I agafem a l'Àngel per sota les aixelles.

Ah, i felicitats a tothom per la gran actuació de Reus. Si la cosa continua per aquest camí, podem acabar la temporada "por todo lo alto". Que tinguem decepcions no vol dir que ens rendim. Això mai!

1 comentari:

  1. Està clar que hi hem de posar solució ja! No ens la podem continuar jugant d'aquesta manera!

    Si vols completar l'estadística pots afegir de l'any 98, quan es va fer el primer (1descarregat i 2 carregats)

    Queralt

    ResponElimina