"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dissabte, 20 d’abril del 2013

Els Castellers de Vilafranca es passen el món casteller pel forro dels ous.

Nova "gesta" dels verds: primera colla a lluir publicitat a la camisa!!!

Aquesta setmana els Castellers de Vilafranca han estat convidats per la Generalitat de Catalunya i l'empresa Damm a promocionar a l'una i a l'altre a Londres, amb motiu de la festivitat de Sant Jordi, patró compartit per catalans i anglesos.
 
Aquest acte ha servit, a més a més de perquè els verds sumin una nova sortida a l'estranger (és la colla que més viatja amb diferència i la que més subvencions rep per aquest motiu), per clavar una nova punyalada "trapera" al món casteller en forma de publicitat a la camisa. Bé, de fet no es pot parlar estrictament de publicitat a la camisa ja que es van posar unes samarretes propagandístiques de la casa Damm, però queda tan ben dissimulat que ningú diria que no és a la camisa on llueix la publicitat de la poderosa cervesera. (Per cert, no quedàvem que Damm era la patrocinadora de tot el món casteller? I no quedava ben clar en els compromisos adquirits amb la junta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya que en cap cas les colles lluirien publicitat d'aquesta empresa a les camises?).
 
Novament doncs, els Castellers de Vilafranca actuen al marge dels pactes i acords generals de tot el món casteller, per interessos particulars. Ja tenen el seu viatget a Londres, i probablement unes quantes noves incorporacions de gent a la colla gràcies a aquest tipus d'esquers. Tanmateix, amb aquestes actituds s'allunyen encara més (si cap) de la resta del món casteller que no entén, ni accepta, aquestes accions que embruten la imatge del món casteller en general. Per molt que actualment siguin els dominadors pel que fa al nivell de castells aconseguits, caldria que recordessin que els castells fa molts anys que es van inventar, i que si hem aguantat més de dos-cents anys sense embrutar la nostra activitat amb publicitat empresarial, la immensa majoria dels castellers (per no dir tots menys ells) continuem amb la ferma voluntat de que tot continuï igual en aquest sentit. Ja us val!
 
Sou molt bons fent castells, però així no aconseguiu res més que el despreci general del món casteller.

3 comentaris:

  1. M'estranyaria que, a la pròpia colla, no hi hagués gent bastant molesta amb el tema aquest. No tinc clar que els convingui tant, haver donat aquest pas.

    D'altra banda, no crec que el menyspreu d'una part del món casteller els importi massa. Ells el què volen és ser els millors, i puc assegurar-te que ho són, agradi o no.

    ResponElimina
  2. Has sentit embrutada l'activitat castellera?
    En que ho has notat?
    Es suposa que les colles i els seus castellers aquests valors que tant en parlem ja els tenen. I es alhora d'exportarlo que entren aquestes paranoies i obsesions.
    Embrutem més amb aquestes baralles, comentaris, descualificacions, i perque no envejes que no pel castell que portaba samarreta. (vist desde la gent de fora).
    Volem fer veure que som altruistes quan publiquem en roda de prensa el que es guanya al concurs. Volem donar imatges de ONG quan un dels punts de debat dels últims anys de FM ST FELIX es si s'ha de cobrar més o no.
    Us ben asseguro que la gent de fora veu els mateixos valors d'esforç, colectivitat, valentia, país sigui amb una camisa monocolor que amb una samarreta amb el logo d'aiguardents de Montserrat.

    ResponElimina
  3. Són els millors tècnicament, però a mi això m'importa ben poc. Són els pitjors èticament. Després els xiulen a Tarragona i s'enfaden. Que s'ho facin mirar.

    ResponElimina