"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dilluns, 18 de novembre del 2013

5d9f carregat a la XXXVa Diada de la Colla!!!

Foto: Minyons de Terrassa.

Ahir al migdia, al Raval de Montserrat, els Minyons vam tornar a carregar, passats més de cinc anys des de la darrera ocasió, i set intents després, el 5d9f. Un "papinu" amb majúscules que se'ns resistia en els darrers anys per un motiu o altre. Ahir, potser el castell no va pujar molt millor que en algunes anteriors ocasions en que ens havíem quedat a les portes de carregar-lo, però el cert és que aquest cop, el vam saber defensar fins a la carregada i uns segons més.

Crec que un dels secrets de l'"èxit" del castell va ser el magnífic encaix de soca i folre, que va permetre aguantar les batzegades que es van succeir a la banda del tres, entre la buida i la plena, a nivell de terços i quarts. Un folre mal encaixat no hagués permès, molt probablement, que arribéssim fins a on vam arribar. També va ser clau la mentalitat lluitadora i la fe amb la que van treballar els companys del tronc, no donant-se per vençuts fins a instants després de la carregada, i per damunt de tots, la canalla que va pujar decidida i amb una rapidesa d'execució admirable. Hi ha molt futur!

No deixa de ser sorprenent, que en un any ple d'entrebancs, de caigudes, de baixes de castellers (per motius diversos), de bronques, de canvis de plans (pel que fa a les estructures a treballar o els castellers que pujaven al tronc dels castells), de descens de personal (tot i que ha entrat un bon nombre de gent nova), de polèmiques, de disgustos, de cantonades i passadissos, hàgim estat capaços d'assolir una fita que se'ns resistia des de feia cinc anys. Imagineu fins on podríem arribar si tots aquests condicionants no hi fossin...

Més enllà del 5d9f carregat, la Diada d'ahir ens va deixar un regust agredolç pel fet de no poder intentar el pd8fm que s'havia estat assajant i en el qual hi havien moltes il·lusions posades. A més, l'estat anímic general del moment feia pensar en una d'aquelles gestes estil #GironaM'enamora amb els dos únics pd8fm descarregats de la nostra història. La indisposició per problemes físics de l'aixecadora del castell va impossibilitar l'intent, tot i que en primera instància s'havia anunciat que es provaria, i fins i tot els castellers del folre i les manilles del castell que ens havíem concentrat al pati de l'ajuntament per assegurar que no hi faltés ningú, ja sortíem en plan gladiadors. De nou, com a Girona, ens treien la mel dels llavis... I em pregunto jo si algun dia els Minyons tindrem "plans B" de garanties pels grans castells com d'altres colles de similar nivell.

Més trist si cap, va ser la manera de tancar l'actuació, amb un cruel 4d8, que va deixar a molts bocabadats/perplexos i enfurismats fins i tot (probablement sense coneixement de causa). No acaba de quadrar que una colla capaç de carregar un 5d9f, no pugui intentar un 4d9f en la darrera actuació de la temporada. O un 2d8f... o tampoc ens podem permetre un canvi en aquesta estructura que hem fet més de 15 vegades entre actuacions i assaigs?

Destacar també la gran actuació dels Borinots de Sants, que ens van oferir la seva millor actuació de tota la seva història amb el 4d9f, el 3d9f, el 4d8a i el pd7f. I tot executat de manera brillant i fins i tot relaxada. Un gran encert comptar amb els Borinots en aquesta cita.

Pel que fa als nostres padrins, i veterans de la Diada, els Castellers de Barcelona, no van tenir el seu millor dia, i van haver de renunciar al seu programa previst després de fer llenya amb l'intent a segona ronda del 3d9f. Van tancar temporada amb el 5d8, el 4d8, i el 3d8. Lluny de les seves expectatives inicials, però una mostra fefaent de la gran feina que ha dut a terme aquesta colla en els darrers dos anys.

2 comentaris:

  1. No acabo d'entendre què vols dir això de: sense coneixement de causa.
    Cap dels lesionats pujava al 4x9f i era la diada de la Colla.

    Personalment estic convençut que l'hauríem descarregat. Aquest castell s'ha convertit -per a nosaltres- en un autèntic gamma extra, i això ha estat així, inequívocament, per la mala gestió que ha fet d'aquest castell l'equip tècnic.

    No ho dic amb ànim de criticar, si no perquè n'estic convençut. Però mirem-ho en positiu: hem d'aprendre dels errors i tornar-nos a aixecar.

    ResponElimina
  2. Tens raó. Esperem que a l'assemblea se'ns puguin explicar les raons...

    ResponElimina