"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dimarts, 15 d’abril del 2014

De Sant Fèlix i altres hist(è)ries...

Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès: Aquest any no!!!

Finalment, els administradors de Vilafranca després de marejar la perdiu durant uns quants mesos més dels necessaris per una qüestió de pur màrqueting (amb els greuges que aquest fet ha comportat a la nostra colla i que espero ens puguin "compensar" en el futur), han acabat anunciant el que gairebé tothom s'esperava, és a dir, que enguany la colla Jove dels Xiquets de Tarragona ocuparà una de les quatre places de l'actuació de Sant Fèlix en detriment de la nostra colla, els Minyons, que després de 29 anys ininterromputs de presència a la festa major vilafranquina caiem del cartell (vaja home! un any que queia en dissabte...). 

Decisió justa? Si ens agafem a l'argument de que a Sant Fèlix hi han d'anar les quatre millors colles de l'any anterior, i per definir millors colles ens agafem als rànquings castellers dels diferents mitjans, la decisió és més que justa. Decisió correcta? Només el temps i els castells que les grans colles assolim d'aquí a final de temporada ens donaran resposta a aquesta pregunta. Espero, pel bé de la nostra colla, que la resposta a la pregunta esdevingui negativa. Això voldrà dir que els Minyons haurem demostrat que el nostre nivell és superior al que es va veure l'any passat i que ens mereixíem estar a Sant Fèlix.

La pregunta que em faig després de saber que enguany no hi haurà actuació el 30 d'agost és: suposarà aquest fet un estímul per a la colla per tal de demostrar a aquells que no han confiat en nosaltres que l'han espifiat de totes totes? Serem capaços de gestionar aquesta decepció, o "emprenyamenta", per tal de créixer i de millorar els nostres resultats tal i com va fer la colla Joves després de caure del cartell l'any 2012? Està clar que no ho aconseguirem simplement emprenyant-nos i cagant-nos en tots els sants. Caldrà, a més, que això vagi acompanyat d'una major implicació de tots plegats. Que aquells que fa temps que no venen tornin a venir de tant en tant. Que aquells que venen de tant en tant vinguin més sovint. Que aquells que venen sovint vinguin gairebé sempre. I que aquells que venen gairebé sempre vinguin sempre sempre. I que alguns més que encara ni ens coneixen ens descobreixin i s'afegeixin (crec que això s'està aconseguint força bé).

I com ha de canviar la dinàmica de la temporada sense aquesta gran actuació al calendari? Doncs la veritat, els tècnics sabran. Jo, personalment, opino que enguany la diada de la nostra Festa Major és més clau que mai, i pot condicionar la resta de la temporada. Crec que amb el ritme amb que hem iniciat la temporada, no seria descabellat treballar amb la idea de portar més d'un "papinu" per Festa Major (6 de juliol), i mantenir el ritme alt per arribar a Les Santes de Mataró (amb Capgrossos i Verds el 20 del mateix mes), amb el mateix cartell de castells que a la nostra Festa Major, si no més. I tornar a agafar embranzida a finals d'agost, després de vacances, per arribar a la Festa Major de Sabadell (7 de setembre) en bona forma i tornar a oferir a aquella plaça el nivell que es mereix i que fa uns anys que li neguem. Ja toca! Ha de ser la nostra zona preferent, no ho oblidem! Al igual que Mataró, Barcelona, Cornellà, Manresa, Granollers, etc. O us penseu que vindran les colles del sud a fer gran i "tradicional" aquesta àrea? O que la ZT (Zona Tradicional) ens pot garantir fidelitat i regularitat al nostre calendari amb la competència existent?

I una altra plaça que hem de continuar mimant i estimant és Girona. Amb els amics Marrecs que van amunt. I a poc que els Capgrossos es recuperin i s'animin a portar a Girona els seus millors castells, podem continuar fent d'aquesta plaça de fora de l'àmbit de la ZT una de les principals en l'agenda del món casteller. I per què no fer-ho en el futur amb totes les places que he anomenat anteriorment?


2 comentaris:

  1. Si es fan les coses com cal, ja s'ha d'estar plantejant la campanya per anar a Sabadell, a fer allò que enguany no es podrà fer a Vilafranca, i després rematar-ho a la Mercè.

    Recordo, d'alta banda, que l'any passat a Sabadell vam fer el ridícul -mentre Barcelona i Sabadell intentaven castells de nou-, i a la Mercè, Sants ens hauria pogut superar, d'haver actuat -en un plantejament d'actuació que ens hauria pogut costar una plaça tant important-. Esperem que enguany el Cap de Colla no es vulgui mantenir en la zona de confort que tant li agradava al seu predecessor.

    Ara bé, coneixent la nostra Colla, dubto que no anar a Vilafranca suposi cap mena de revulsiu. Darrerament som més especialistes en mirar-nos el melic, que en reaccionar amb el caràcter que la situació requereix.

    Si els troncs va sortint i s'arriba a una bona situació al final de la primera part de la temporada, l'aposta per Sabadell hauria de ser prioritària. Espero que en prenguin nota.

    Salut

    ResponElimina
  2. Des del 1984 amb aquest inclòs fins el 2013 són 30 diades!

    ResponElimina