"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dimarts, 28 d’octubre del 2014

Crònica d'una jornada històrica: 3d10fm descarregat!!! (i 2).

Com diria aquell: apustuflant!!! (Foto: Minyons).
Diumenge 26 d'octubre del 2014:

9:00. Em desperto a Girona després de poc més de sis hores de son, amb forta pixera. Vaig al lavabo de casa de la Maria Júlia i me'l trobo ocupat. Torno al matalàs. Intento tornar a dormir. Impossible.

9:45 Després de tres quarts d'hora fent el ronso al matalàs em torno a aixecar per anar a pixar, i aquest cop sí, puc descarregar.

10:15 Marxo de casa la Maria Júlia per anar a esmorzar tanquil·lament al "Porcus" mentre la Yesi i la Jessi es van llevant, dutxant i vestint al seu ritme.

11:15 Després d'esmorzar un entrepà de llonganissa de pagès, i un cafè amb llet, llegit el Diari de Girona (on només anuncien l'intent de 5d8 dels locals!), retrobat amb la Jessi, la Yesi, i trobat amb la Maria Júlia i la Maria Caselles, marxo cap a plaça tot sol per no posar més nerviosos als tècnics de pinyes.

11:30 Al pati de l'ajuntament de Girona el Zambrana comença a cantar el folre i manilles del 3d10fm.  A plaça els Marrecs arrenquen la jornada amb un parat 3d8, i els Capgrossos els segueixen amb el 4d9f. Es respira aquella expectació de les grans cites, però tothom sembla bastant convençut de les possibilitats reals del castell. Parlo amb el Guillem i li demano que recordi a tothom del folre i les manilles que quan es comenci a descarregar el castell, res de celebracions precipitades ni crits d'eufòria, no féssim cagarel·la. Així ho fa, a banda de recordar la feina feta fins a dia d'avui, els bons assaigs, i demanar confiança, tranquil·litat i treball a tothom.

12:15 Començo a enfilar-me a dalt de la mega-soca del 3d10fm que tenim, gràcies a molts terrassencs que ens han vingut a donar un cop de mà, un nombrós grup de castellers de Barcelona amb samarretes dels Minyons, i molts altres castellers d'altres colles, molts Marrecs i Capgrossos, més alguns col·laboradors del públic (deu ni do). Arribo a la meva posició de contrafort a la rengla, darrera de l'Adrià Mas, i la resta del folre i les manilles es van col·locant sense grans sacsejades.

12:18 Sonen gralles després d'un muntatge de folre i manilles prou àgil i me n'adono que estic treballant més còmode que en qualsevol de les proves als assaigs previs. Va pujant el tronc i la cosa es para bastant. Els moviments són força controlats i de baixa intensitat. Sento crits a la plaça i demandes de silenci abans d'escoltar el toc de l'aleta i saber que l'hem carregat. Van passant els segons i augmenta la cridòria a la plaça i dins del castell. No havíem dit que ningú cridés abans d'hora? Passen més segons i començo a sentir els crits d'alegria de la plaça barrejats amb els dels minyons que baixen de dalt o que criden a baix. Aleshores la cosa es fa impossible de controlar i el folre acaba cedint amb la baixada dels quarts. Castell descarregat!!! Síiiiiiiiiiii!!!! No puc cridar, perquè estic mig afònic, però puc plorar i ho faig. Un plor que no acaba d'arrencar en llàgrimes, però que no puc (ni vull) controlar.

12:23 Surto com puc de dalt la pinya (demano disculpes si he fet mal a algú) i recordo qui és el primer que m'abraça, el Bru Vallhonrat. També m'abraço amb 4 a l'hora, amb el seu avi, el Josep, la Celia i un altre; amb el meu germà Albert i un altre; amb el Pere Méndez; el Maeso; el Jordi Barril; el Guillem; la Maria Feiner; el Timi; la Maria Júlia; etc., etc. He fet més abraçades avui que en els darrers cinc anys! Cantem el "Lolo lolo lololololo lololo lololo lololololo, eh. Lolo lolo lolololo lololo lololo lololololo, eh, uh"

14:15 Tanquem l'actuació amb el pd7f, després d'haver descarregat el 2d9fm i el 4d9f a la segona i tercera ronda respectivament. Els Marrecs han fet un pas endavant en el seu currículum carregant el seu primer 5d8 a la segona ronda i han tancat amb el 2d7. Per la seva banda, els Capgrossos han fet el 3d9f, un intent desmuntat de 3d8a, el 2d8f, i un pd6.

14:30 Comença la celebració a la plaça amb les gralles tocant, petards, cava, i balls i càntics improvisats. Els més veterans ja han anat a buscar la birra i les patates al super que hi ha a trenta metres al mateix carrer que va a parar a l'ajuntament. Més petards, i una parella de municipals que s'ho mira des de la distància amb tranquil·litat...

15:00 Arribem a la plaça on hem de dinar. Pel camí hem estat recordant algunes promeses que han fet alguns minyons si es descarregava el castell (tatuatges, sortides en bici i a peu, crestes pintades, banys al riu Onyar...). M'assec a taula amb el "Huesi" i començo a atacar l'amanida abans no estigui a punt la fideuà. Arriben el Xingles i la Montse, la Mireia Comas, el Serra i la família sencera...

16:30 Comença el concert del Miquel del Roig. Pels lavabos químics que hi ha instal·lats al final de la pista on dinem comença l'espectacle de putejar als despistats que entren sense tenir en compte que comença a haver-hi molt de borratxo amb ganes de gresca, i de cop es veu sortir al Carles González disparat d'una cabina amb els pantalons mig baixats. Quin riure! A una pobra dona també la sacsegen al creure que qui hi havia a dins era el Xavi Vilanova!!!

17:00 A l'hora dels garrotins hi ha més minyons que mai a l'escenari. El pobre Miquel del Roig no dóna a l'abast. A la majoria dels que canten no se'ls entén, o no rimen ni una, però tant se val. Algunes referències a Santa Úrsula, a Sant Narcís, i al fet que avui s'han descarregat tots els castells intentats.

18:00 Torno cap a Terrassa en cotxe amb el Pérez, el Carles González i l'Ester. Hi ha bastant trànsit, així que tenim força estona per valorar la jornada castellera i post-castellera. El Carles assegura que li guarda una a l'Àngel Zarzoso. ;-)

20:00 Arribem a Terrassa i uns quants passem pel "Gavatxons" a recuperar forces. Em regalo amb tres entrepans (2 frankfurts i 1 país) per fer "base" a l'estómac, i tornem cap al local per continuar la festa.

21:00 El local és ple a vessar. Hi ha gent per totes bandes. Al pati, als dos bars, a l'entrada, a la sortida... Al bar vell hi ha festa i comencem posant música amb els mòbils el Maeso i jo. Al pati passen el vídeo de l'actuació amb el projector i per uns moments torna la bogeria entre la minyonada.

23:30 Encara hi ha força ambient al local, però estic cansat i a l'endemà treballo, així que decideixo fer via. En una darrera ullada a la sala on hi ha la festa veig a quatre o cinc de les "guineus" dalt de la barra ballant, el "Huesi" acceptant un altre xarrup, i el fum de les cigarretes que en dies com aquests es "toleren", tot i que a mi em comença a tocar els collons que en qualsevol festa que es munta n'hi hagi. Bé, però no és debat per un dia com avui. Avui cap minyó es pot enfadar. Minyó en actiu, evidentment... ;-) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada