"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dilluns, 21 de setembre del 2015

Crònica de l'actuació de Santa Tecla segons un cronista del 1881.

El 4d9 de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.


Accidentada jornada castellera la viscuda ahir a la plaça de la Font de Tarragona amb la participació de les colles locals dels Xiquets de Tarragona i la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Solament quatre dels divuit castells (4/18) intentats van realitzar-se amb èxit, i un total de deu van acabar en llenya, superant qualsevol registre previ de caigudes en aquesta diada de recent creació. 

La colla de la camisa verda va sortir com a gran triomfadora de la jornada amb dos castells completats, el 3d9f i l'agulla, i l'espadat de 8 pisos. La Colla Vella es va haver de conformar amb un meritori 4d9, que no feien a Tarragona des del 1881. Els Xiquets locals van assolir un 3d9f, i la Colla Jove no va poder completar cap castell dels quatre intentats en una jornada negra pels del Cós del Bou.

Tarragona es queda sense 3d10 amb folre i manilles.

Malgrat les elevades expectatives inicials, ja que tres de les colles participants el portaven en cartera, no es va poder veure el gran colós dels castells, el 3d10 amb folre i manilles. Els vilafranquins van ser els primers a intentar-lo, d'inici, a la primera ronda, però a l'igual que els va passar a la seva festa major el castell es va acabar trencant al poc de ser coronat, sense possibilitat de defensa, quan tot just sortien els dosos. Els rosats també van aconseguir fer arribar a dalt a la seva anxeneta, ja en tercera ronda, però van veure com el castell cedia poc després de ser coronat. Pel que fa a l'intent dels liles, tot just el segon de la seva història i amb la inesperada llenya de la ronda prèvia, va cedir per baix quan tot just els dosos arribaven al seu lloc.  Un castell indomable?

Enguany aquest castell solament s'ha pogut veure completat a la diada de Sant Fèlix, a Vilafranca del Penedès, per part de la colla dels Minyons de Terrassa. Fonts properes a aquest mitjà asseguren que les autoritats tarragonines es plantegen convidar a la colla vallesana en el futur per fer de Tarragona una plaça de 10. Ahir els terrassencs van tornar a brillar a les festes de La Mercè a Barcelona, amb quatre castells de gran dificultat: el 2d9 amb folre i manilles, el 3d9 amb folre, el 5d9 amb folre i l'espadat de 6. I tot descarregat, i tot descarregat! es va sentir cantar als malves pels carrers de Barcelona...

Pel que fa a la resta de la diada del primer diumenge de festes a Tarragona, va deixar, a més, els meritoris i valents per a uns, temeraris i prescindibles per a uns altres, intents de 2d8 dels verds, 4d9 amb folre i agulla, i pilar de 8 amb folre i manilles dels rosats, 2d9 amb folre i manilles, 5d9 amb folre, i pilar de 8 amb folre i manilles dels ratllats, i 5d9 amb folre i 4d9 amb folre dels liles. Algun tarragoní amb bon humor comentava que l'any vinent aniria a veure l'actuació amb l'armadura d'un avantpassat per si el tornaven a cridar a les pinyes de les colles.

En declaracions a aquest cronista, els caps de colla de les quatre colles participants ahir van coincidir en lamentar el gran nombre de llenyes sofertes i van conjurar-se per poder reeixir en properes cites. Ho podrem comprovar, pel que fa a ratllats i liles, d'aquí a tres dies a la diada de colles locals de Santa Tecla. Esperem que dimecres tinguin més sort i perícia que avui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada