"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

divendres, 12 de febrer del 2016

100 anys després, es fan certes les prediccions d'Albert Einstein. Les ones gravitacionals.

Albert Einstein, un científic avançat als seus temps.






















(Notícia extreta de la web de la Coorporació Catalana de Mitjans Audiovisuals).
 

Les ones gravitacionals que Albert Einstein va predir fa un segle, en el marc de la Teoria de la Relativitat, existeixen. Científics internacionals n'han detectat per primera vegada de manera directa.

La descoberta és de gran transcendència. Fins ara coneixíem l'univers, bàsicament, a través de la radiació electromagnètica, a partir de la llum. En canvi, l'estudi de les ones equivaldria a avançar a partir del "soroll" del moviment de les ones.

Segons ha informat el projecte LIGO, que és l'observatori de les ones, els investigadors han pogut confirmar la teoria d'Einstein segons la qual els objectes que es mouen a l'univers produeixen ondulacions a l'espai-temps, ones que es propaguen per l'espai. Són ones que hi ha al "teixit" on es desenvolupen els esdeveniments de l'univers. I es van observar per primer cop de forma directa el 14 de setembre mitjançant els detectors ubicats a Livingston i Hanford, tots dos als Estats Units.

"Hem detectat ones gravitacionals, ho hem fet", ha celebrat el director de LIGO i investigador de Caltech, David Reitze. Segons ha explicat en una roda de premsa multitudinària a Washington, les ones que s'han vist es van crear per la fusió de dos forats negres, a més de mil milions d'anys llum de la Terra.

Precisament, gràcies a les ones es podran entendre millor fets com els forats negres, les explosions d'estrelles o es podrà estudiar què va passar un mil·lisegon després del Big Bang.

Els científics, que s'han passat mesos confirmant que el senyal venia del cel, han destacat que la troballa "completa el llegat d'Einstein en el centenari de la seva Teoria de la Relativitat". "L'observació de les ones gravitacionals compleix amb l'ambiciós objectius establert fa cinc dècades per detectar de manera directa aquest fenomen i entendre millor l'univers", ha afirmat la directora executiva de LIGO, France Cordova.

La roda de premsa d'aquest avenç científic ha tingut un seguiment ampli a internet. L'han seguit més de 90.000 persones i el tema s'ha comentat àmpliament a Twitter amb l'etiqueta #onesgravitacionals.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada