"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

divendres, 4 de maig del 2018

Dissolució definitiva d'ETA.

Manifestants a Pamplona reclamant l'apropament dels presos bascos al País Basc.























Aquest matí s'ha celebrat a Iparralde (País Basc francès), a la localitat de Kabo, l'acte d'anunci formal de la dissolució d'ETA. A l'acte hi han assistit diverses personalitats involucrades en el procés de pau i de desarmament de la banda, així com partits polítics de l'estat francès i espanyol, i del País Basc, sindicats i altres institucions. No hi havia representació del govern espanyol, ni del basc, així com tampoc del navarrès.

Després d'un minut de silenci per totes les víctimes del conflicte, un dels organitzadors de l'acte, l'advocat i lluitador contra l'apartheid, Brian Currin, ha lamentat l'absència dels representants dels governs involucrats en el conflicte, i ha lloat el procés que ha dut fins a la pau, procés liderat per la societat civil i no pas pels respectius governs.

Diferents veus han expressat la necessitat de la reconciliació i d'un gest de l'estat espanyol a favor de l'apropament dels presos a presons basques. Entenc que no cal castigar a les famílies del presos amb l'allunyament dels seus familiars per molt culpables que aquests siguin.

En fi, un dia històric que alguns potser preferirien que no hagués arribat mai, per dur que sembli. Qui no ha sentit dir allò que per a alguns "con ETA vivían mejor"... o allò tan sobat de "en ausencia de violencia se puede hablar de todo"... ja ho estem comprovant els catalans ja.

6 comentaris:

  1. Si llegeixes la fastigosa premsa espanyolista, veuràs que ja parlen de derrota d'ETA, no paren de fer el gallet, de dir que no cediran en res de res, etc. És una vergonya! Com és habitual, pa chulo yo, sembla una competició de veure qui la diu més grossa, i no es fa difícil pensar que segurament voldrien que ETA seguís matant. Jo n'estic convençut.

    Relacionant això amb el cas català, es fa palès que mai no cediran en res, a no ser que algú els obligui des d'instàncies superiors -tribunals europeus o de drets humans-. A Espanya no es dialoga, s'esclafa, són així de miserables. És per això que no podem cedir en res.

    ResponElimina
  2. Totalment d'acord Lluís.
    Aquest matí escoltava al feixista Jaime Mayor Oreja (menor cerebro) a RAC1 i feia por. Quasi que igualava la lluita armada a la lluita política per la independència. Per a ell és igual de greu una cosa com l'altra. Són així els representants polítics de l'estat espanyol. El problema no era la violència, era l'objectiu que aquesta cercava... Trist.

    ResponElimina
  3. El primer que em ve al cap en llegir aquesta notícia és que l'Estat espanyol és irreformable. Perquè no se n'alegren de que ETA plegui, perden una cortina de fum. Perquè s'apunten una derrota que no els pertoca. Perquè, naturalment, no faran cap gest de bona voluntat, perquè mostrar-se comprensius els fa semblar febles, o això és el que es pensen ells. Se'ls dóna millor ser molt mascles i ben fatx(end)es.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ells no voldrien la pau, si aquesta pot portar la defensa pacífica i legítima del dret a l'autodeterminació del País Basc o Catalunya.

      Elimina
  4. Sóc dels que és feliç de que ETA s'hagi dissolt definitivament, i amb ella s'acabi la suma de morts i ferits a la quantitat que van haver-hi en els 50 anys de conflicte al País Basc, i també a Catalunya, com per exemple a Vic i a Barcelona. He trobat correcte que hagin demanat perdó pel mal irreparable que han fet.
    Quan demanaran perdó els que van fer el cop d'estat del 1936? Els que durant el franquisme van assassinar, detenir i torturar impunement?

    ResponElimina
    Respostes
    1. ...o els criminals del GAL que van torturar i assassinar a uns quants bascos. Felipe González hauria de demanar perdó públicament.

      Elimina