"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dimecres, 15 d’agost del 2018

Colòmbia dia 16 - Bogotà.



Avui començo l'entrada amb una peça musical, aprofitant que és dimecres, dia del temazo, per homenatjar al compositor i cantant colombià Leandro Diaz (1928-2003), que va ser un dels principals símbols del vallenato, tot i haver nascut cec i amb una infància molt difícil.

Pel que fa al dia d'avui, pel matí he passejat una estona a peu pel centre i he tornat al hostel per poder veure el partit del Barça contra Boca Juniors, del trofeu Joan Gamper. En acabat he sortit a fer un menú per dinar i tot seguit he anat directament a fer una passejada organitzada en bicicleta. Ens han dividit en dos grups perquè érem més de vint, i malauradament ens ha tocat una guia francesa que no parlava excessivament bé el castellà i que portava solament dos anys vivint a Bogotà. I a sobre parlava molt fluix. Per sort hem visitat llocs interessants i la volta ha valgut la pena, i els 40.000 pesos més la propina també.

Hem visitat un saló del joc del tejo, una mena de petanca en què es llença un objecte entre una pedra i mitja bola de petanca cap a un taulell de fusta cobert de fang, on s'hi col·loquen una serie de triangles formant una circumferència, i aquests triangles exploten amb el contacte amb aquest tejo. Ho he provat fins a sis o set vegades i no he estat capaç de tocar cap triangle tot i que he estat ben a prop.

Tot seguit hem anat fins a un mercat del costat on hem tastat un munt de fruites en dues parades diferents. Ha estat molt bé tastar totes aquestes fruites que ni coneixia, ni segurament hagués arribat a tastar d'una altra manera. Ja no recordo el nom de gairebé ninguna, però sí que n'hi havia de dolces, àcides, tendres, compactes o gelatinoses. Una fins i tot m'ha recordat a una combinació de llimona i sal, ideal per acompanyar el tequila.

Encara hem fet una altra aturada en una petita fabrica cafetera on torraven gra provinent de diferents llocs de Colòmbia i que a la vegada exportaven a diversos països. He pogut tastar un talladet amb un d'aquells cafès i m'ha semblat extraordinari.

La ruta també ha servit perquè la guia ens expliques alguns esdeveniments de la vida de Bogotà. Uns quants de força macabres i increïbles. Per exemple, la massacre de joves d'una comunitat dels voltants de Bogotà, Suacha, on els militars van assassinar a milers de joves segrestant-los i disfressant-los de guerrillers per poder justificar que el govern estava actuant contra les guerrilles. Milers!!! On una altra història d'un famós periodista a qui van matar pels seus comentaris crítics amb el govern de torn. O del candidat a president, Luis Carlos Galán, cosit a trets per sicaris de Pablo Escobar durant un acte de campanya... 

Ben sopat, he anat a fer una cervesa artesanal (molt populars a Bogotà) al bar de la cantonada del davant del hostel, i he conegut al propietari perquè duia posada una samarreta dels Dr Calypso catalans. Hem estat xerrant amb ell, l'Álex, i un col·lega seu, el Rubén, i m'han posat una mica al dia de com està el panorama musical colombià i a la ciutat de Bogotà. M'he assabentat que aquest cap de setmana hi ha un festival important, i gratuït, així que ja tinc plans...


Grup d'escolars a la plaza Bolívar.


Escolar acompanyats (protegits) per dos policies a la plaza Bolívar.


Un espectacle metereològic poc habitual. Un halo de sol.


Jo llençant els tejos.

Mural homenatge al periodista i humorista assassinat Jaime Garzón.

Un tallat amb cafè colombia 100%.

Mural d'homenatge al futbolista assassinat per una errada seva que va suposar l'eliminació de Colòmbia al mundial 94, Andrés Escobar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada