"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 27 de setembre del 2018

Marc i Júlia, els noms més posats al Vallès Occidental durant el 2017.



























Notícia publicada pel diari digital "naciódigital.cat" d'avui dijous 27 de setembre.

Marc i Júlia són els noms més escollits pels pares durant el 2017. Aquest dijous, l'Idescat ha presentat la llista dels noms més posats a Catalunya l'any passat. Dels 34.297 nens nascuts, 719 es diuen Marc i de les 32.198 nenes, 634 es diuen Júlia. 
Marc segueix una tendència descendent iniciada el 2003, quan es va posar aquest nom a 1.640 nadons, seguit d'Àlex/Álex, Pol, Nil i Jan, mentre que en el cas de les nenes, el nom de Júlia/Julia supera el de Martina (l'any 2016 va ser el més freqüent), seguit per Emma, Maria/María i Lucía. 

Marc és el més posat a l’Àmbit Metropolità, al Camp de Tarragona, a les Terres de l’Ebre i a Ponent, mentre que a les Comarques Centrals comparteix la posició amb el nom de Nil. A les Comarques Gironines és Martí, a l’Alt Pirineu i Aran és Nil i al Penedès és Hugo i Àlex/Álex.
Pel que fa als noms de nena, Júlia/Julia és el més posat a l’Àmbit Metropolità, les Comarques Gironines, les Terres de l’Ebre i a les Comarques Centrals. Lucía és més freqüent al Camp de Tarragona, Carla a Ponent i Arlet a l’Alt Pirineu i Aran. Al Penedès els noms d’Emma i Martina comparteixen la primera posició.

Per altra banda, l'Idescat també revela que els naixements han disminuït un 3,6% el 2017, amb un total de 66.495 nadons que han nascut vius, segons dades provisionals, i l'edat mitjana de les mares que han tingut el seu primer fill ha estat de 31 anys. Entre els països de la Unió Europea, només Itàlia registra una edat "tan alta"; de fet, en el curs de l'última dècada aquesta edat mitjana ha augmentat gairebé dos anys.

4 comentaris:

  1. "Josep, Joan i Ases n'hi ha a totes les cases"
    Aquesta dita ha perdut tota vigència.

    ResponElimina
  2. Marc és un nom que sempre està al capdamunt, des de sempre que el sento, i curiosament jo no en conec gaires de Marcs. No és d'ara, podria ser que es posés molt a nens petits i que per això no em sonés, però ho sento des que era petit jo i no he coincidit mai amb una gran concentració de Marcs. En canvi de Jordis sí, que no surt ni a la llista. I entre Júlia o Martina jo em quedaria amb el segon nom.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Particularment m'agraden molt Marc i Júlia. De fet sempre havia pensat que de tenir un nen m'hagués agradat anomenar-lo Marc (entre d'altres)...

      Tanmateix, és cert que hi ha noms que tendeixen a desaparèixer com Carles, Jordi, Xavier, Ferran, Albert, Sergi, Ivan, Jaume, etc.

      Elimina