"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dilluns, 19 de novembre del 2018

Final semidolç per a una temporada amarga.

Pd8fm, Plaça Vella de Terrassa (Foto: Minyons).



























Ahir diumenge, els Minyons de Terrassa vam tancar la nostra temporada castellera a casa, a la Plaça Vella, amb motiu de la 40a Diada de la Colla. Poca broma. 40 diades ja. I malgrat que les previsions de castells a intentar no estaven al nivell de temporades passades, la plaça es va tornar a omplir d'aficionats castellers. La majoria terrassencs que fa anys que ens segueixen i que ja tenen per costum anar a veure els castells per Diada dels Minyons. Sense anar més lluny, jo hi devia tenir no menys de set o vuit familiars en algun moment de la diada. De forans segurament no hi havia tants com altres anys que havíem anunciat castells més grans, però aquest fet no va deslluir l'aspecte que oferia la plaça com es pot comprovar a la foto.

L'amenaça de pluja va estar present al llarg de tota la diada, i tanmateix, van anar caient algunes gotes de pluja en alguns moments de l'exhibició, sense arribar a suposar un problema. El temor que arribés la temuda pluja va aconsellar que féssim via, i a bé que ho vam fer, ja que en poc menys d'una hora i mitja les tres colles vam aconseguir resoldre la diada. S'ha de dir que les dues colles convidades només van fer un parell de castells cada una, ja que després del nostre tercer castell va començar a ploure amb major intensitat i vam decidir acabar-ho amb els pilars de comiat. Així, els Minyons vam fer el 2d9fm, el Pd8fm i el 4d9f. Els Capgrossos de Mataró el 2d8f i el 3d8. I els Castellers de Sants el 3d8 i el 4d8.

Molts minyons vam celebrar amb alegria els castells realitzats. No hi havia per menys, ja que el 2d9fm era tot just el segon descarregat de la temporada, i el Pd8fm l'estrenàvem a darrera hora. El 4d9f era el setè de l'exercici. Pobre bagatge per a una colla que venia de realitzar la millor actuació de la història dels castells tot just fa un parell d'anys, també per Diada: 3d10fm, 4d10fm, 3d9fa, Pd8fm. Tanmateix, després d'una any tan pobre, l'actuació d'ahir va saber a glòria per a molts. Sobretot pel fet d'apujar una mica el llistó, i per la manera com es van executar els castells. En general, tots tres castells van ser de bella factura, però personalment, les sensacions que vaig tenir al 2d9fm van ser les d'estar fent una construcció fàcil. Estàvem tan quiets i rectes al folre i a les manilles que vaig veure clar que ha de ser possible, sí o sí, pujar-li un pis a aquest castell. I tot això amb el poc assaig que hem pogut fer en aquest castell al llarg de la temporada, degut a la pobra assistència de castellers als assaigs. 

Enguany ha estat un any certament complicat per als tècnics. Possiblement la inexperiència de l'equip tècnic els ha portat a prendre algunes decisions desencertades en moments puntuals de la temporada, però també és cert que han hagut de treballar en condicions precàries per la davallada de personal als assaigs, i per les significatives baixes de castellers del tronc. Els únics que no han fallat enguany són la canalla.

No vull semblar l'advocat defensor dels tècnics, però que algú m'expliqui com pots no perdre qualitat als troncs quan tens la baixa de com a mínim dos castellers per pis, ja sigui per lesió, feina, viatges, o per decisió personal. I ja sabeu que si al mes d'abril no comences a tenir ben perfilats els castells de vuit per pujar-los un pis al maig, el gruix de gent que t'hauria de venir quan comences a plantejar-te els castells de nou ja no et ve, i això implica rebaixar expectatives per la Festa Major a primers de juliol, i així fins al final, patint les conseqüències d'una arrencada en fals.

Les millors èpoques de la colla s'han caracteritzat per un gran compromís de la gent del tronc. En això dels castells, a l'inrevés que en la vida, s'ha de començar la casa per la teulada, i perquè hi hagi uns bons fonaments cal que la teulada i les parets es vegin maques. Enguany ha costat molt veure unes parets esveltes i fortes, i això ha comportat, en part, no exclusivament, que a molts minyons no s'engresquessin.

Tan de bo puguem millorar en aquest aspecte la propera temporada. Si és així, estic convençut que els Minyons podem tornar a viure jornades històriques i, fins i tot, tornar a sorprendre al món casteller amb noves gestes. Per contra, si continuem amb la manca de compromís, o directament, amb baixes de castellers "enfadats" o "decebuts", la cosa pot anar de mal en pitjor. Recordeu l'anunci de la furgo i el suc? Havien de ser tots perquè volien anar lluny... Doncs és això companys.

4 comentaris:

  1. Vaig veure el reportatge dedicat als Minyons. Seguiu fent història.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí Xavier. No és fàcil mantenir l'altíssim nivell casteller dels darrers anys, però ens hi esforcem (alguns més que d'altres... ;-) )

      Elimina
  2. Fins i tot les males dinàmiques acaben algun dia, algun cop d'efecte fa que tot sembli meravellós altre cop. Pot ser en forma de castell estrella, però no necessàriament. Minyons és una colla capaç d'innovar i d'estar al capdamunt, però la irregularitat també es fa present quan alguna cosa falla. No ha estat un bon any, però sou de gamma extra i ho seguireu sent. Pot ser que costi remuntar si l'equip tècnic no convenç, però remuntareu i tornareu a parlar de tu a tu a les altres grans colles, no en tinc cap dubte. Com a mostra, aquest pilar de 8 meravellós que vau descarregar, és un pilar amb present i futur. Us desitjo un 2019 molt millor, us ho mereixeu!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per les paraules Xexu. Tan de bo encertis i no es cronifiqui la crisi. Certament tenim potencial, però recuperar a la gent que plega és molt complicat, i mai hem anat sobrats per a realitzar els grans monstres castellers. Certament, la forma amb què vam fer el 2d9fm i el pd8fm ens donen alguns motius d'esperança de cara al futur.

      Elimina