"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

diumenge, 28 de juliol del 2019

Cuba (9) - L'Havana (2).


No sé si ho he explicat, però a Cuba a l'estiu fa molta calor. A les hores de més sol (14-17) intentem no sortir de l'apartament. Descansem, mirem algun capítol d'una sèrie (Fargo i Stranger Things) i dormim plàcidament amb l'aire condicionat. Normalment aquí no es baixa dels 34 graus i per la nit està sobre els 30 i amb un grau d'humitat elevat. Agafar una "guagua" (bus) ben atapeïda de gent i que no entri l'aire és una experiència força desagradable...

Aquests dies hem anat recorrent l'Havana de diferents formes. Hem anat fins a les playas del este, a uns 15 quilòmetres de La Habana Vieja en direcció est. Hem agafat la guagua A40, després de prop d'una hora de cua, i hem trigat prop d'una hora per arribar-hi. Després vam saber que hi havia platges més maques més a prop. Aquesta del este no estava pas malament, però l'ambient era una mica brut. I no hi havia bones ombres on resguardar-se del sol, per la qual cosa no hi hem estat més d'una hora. Afortunadament el dia era rúful i hem aguantat una mica millor.

També hem anat a voltar L'Havana en bici. El municipi té un servei de lloguer de bicis i per 80 CUP hem pogut estar dues hores (i vint minuts de regal) fent tombs per la ciutat. Passejar pel malecon és una gran experiència. Després quan et poses per l'interior et pots trobar algun desnivell no gaire pronunciat, però amb el sol que cau es fa una mica més dur. Hem arribat fins a la Plaza de la Revolución, famosa per les imatges del Che i de Camilo Cienfuegos en relleu als edificis que l'envolten. També hi ha el memorial a José Martí a l'altre costat. Ens hem lliurat d'una multa per desconeixement, però hem entrat a la plaça en bici més contents que un jinjol, i un policia ha començat a fer sonar el xiulet com si no hi hagués demà. Jo no pensava que anés amb mi i he continuat pedalant i gravant un vídeo amb la càmera, fins que el Mai m'ha començat a cridar perquè em baixés quan ha parlat amb el policia.

Aquests dies també a L'Havana s'estan celebrant els actes commemoratius del 66è aniversari del 26 de julio, el dia en que uns quants revolucionaris van voler assaltar els quartells Montcada (a Santiago de CUba) i Cespedes (a Bayamo), que van fracassar i van suposar la mort d'un bon grapat de revoltats, i la presó per a uns quants més, entre ells Fidel Castro i el seu germà Raúl. Més tard serien alliberats i marxarien a l'exili, abans de tornar tres anys més tard per tornar al combat amb les forces del dictador Batista. Amb motiu d'aquesta commemoració es veuen força banderes de Cuba i del moviment 26 de julio (vermella i negra), a banda de cartells fent referència, als negocis, CDRs, escoles, organismes oficials...

També hem estat al casal català de L'Havana i he pogut parlar amb la presidenta, la Dolores, que tenia pares de Vilanova i La Geltrú. Parlava el català amb dificultats, però s'hi esforçava, i m'ha explicat que la Generalitat els dóna ajudes per poder tirar endavant i organitzar cursos i activitats relacionades amb la llengua i la cultura catalana, així com per poder veure els partits del Barça.



Comunitat islàmica a La Habana.




Casal català de La Habana.

Un camió va perdre el remolc just al costat nostre.

Cementiri de Cristóbal Colón.


2 comentaris: